U trendu

Sve više srpskih proizvoda u evropskim radnjama

BEOGRAD – Kompanija „Zlatiborac“ uspešno je startovala na slovenačkom tržištu i njeni suhomesnati proizvodi se već sada mogu nabaviti širom Slovenije u 45 „Merkatorovih“ trgovina, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

„Priključivanjem Slovenije grupi naših izvoznih tržišta krajem 2019. godine, počeli smo realizaciju jednog od strateških ciljeva – širenje brenda ‘zlatiborac’ na tržište Evropske unije“, kaže Dušan Knežević, generalni direktor kompanije „Zlatiborac“.

Ističe da su, zahvaljujući saradnji s kompanijom Merkator Slovenija, „zlatiborac“ proizvodi postali dostupni u 45 maloprodajnih objekata u Ljubljani, Mariboru, Novom Mestu, Celju, Kranju i drugim gradovima, sa tendencijom da se u narednom periodu broj maloprodajnih objekata u gradovima širom Slovenije poveća.

„Iz nedelje u nedelju prodaja raste, što je dodatna motivacija za poslovanje na jednom takvom tržištu, respektabilnog potencijala“, navodi Knežević i dodaje da „potrošači na policama slovenačkih marketa mogu pronaći proizvode iz različitih podkategorija, od goveđe pršute, čajne kobasice, duvan čvaraka, do bekona, pečenice, dimljenog vrata i slanine“.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ocenjuje da ulaskom u prodajne objekte najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca, posle osvajanja švedskog tržišta, kompanija „Zlatiborac“ zapravo na velika vrata ulazi u Evropsku uniju.

„To je potvrda sposobnosti proizvođača srpske mesno-prerađivačke i prehrambene industrije u celini da se šire i bolje pozicioniraju, i to ne samo na regionalnim tržištima. Sve više naših kompanija, poput ‘Zlatiborca’ tehnološkim osavremenjivanjem proizvodnje, osvojenim standardima, dostignutim kvalitetom i unapređenim dizajnom svojih proizvoda, već sada može ravnopravno da se takmiči sa konkurencijom na jedinstvenom evropskom tržištu“, kže Čadež.

U prilog tome, podseća, idu i najnoviji statistički podaci o rastu broja izvoznika i izvoza srpske prehrambene industrije u svet, a posebno na tržište EU, na kome je prošle u odnosu na prethodnu godinu, zabeležila plasman veći za 22 odsto.

„Tome su svakako doprinele i aktivnosti Privredne komore Srbije, od zastupanja inicijativa privrednika pred državom koje su donele značajne olakšice u poslovanju i poboljšanje privrednog ambijenta u zemlji, do umrežavanja sa regionalnim i međunarodnim kompanijama i promocije investicionog i izvoznog potencijala srpske privrede u svetu“, zaključio je Čadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.