U trendu

Švedska i Norveška podržavaju SRB u industrijskom zagađenju

BEOGRAD – Visoki standardi i ulaganja u zelenu industriju pozitivno utiču na životnu sredinu, javno zdravlje i konkurentnost industrije, rečeno je danas na završnoj konferenciji povodom uspešnog završetka projekta „Implementacija Direktive o industrijskim emisijama – IED Srbija“.

Istaknuto je da Švedska i Norveška podržavaju Srbiju u preuzimanju konkretnih koraka ka visokim ekološkim evropskim standardima u oblasti industrijskog zagađenja, saopštili su učesnici projekta.

U protekle tri godine projekat IED Srbija pružio je podršku u implementaciji te evropske Direktive na institucionalnom nivou, kao i nivou pojedinačnih kompanija.

Projekat je sproveo Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta uz finansijsku podršku Švedske u iznosu od 1,46 miliona evra.

Završna konferencija projekat IED Srbija bila je i prilika da se istakne regionalna saradnja, a Švedska i Norveška su susedne zemlje i imaju veliko iskustvo u zajedničkom radu u oblasti industrije, životne sredine i ekonomije.

Norveška podržava Ministarstvo zaštite životne sredine sa još jednim projektom koji se sprovodi – eVOC Srbija koji je takođe posvećen smanjenju industrijskih emisija, dok je vrednost projekta 445.000 evra.

„Srbija je prošle godine imala prekretnicu u reformi životne sredine predavanjem pregovaračke pozicije za poglavlje 27. Potrebne su reforme da bi se, korak po korak, usvojilo zakonodavstvo i da bi se, što je još važnije, sprovodilo. Ovaj projekat nije radio samo na pripremi integrisanih dozvola, već i na jačanju praćenja uslova iz dozvola i inspekcije“, rekao je šef odeljenja za međunarodnu razvojnu pomoć u ambasadi Švedske (Sida) Ula Anderson.

Anderson dodaje da su građani Srbije i nevladine organizacije jasni u zahtevima primene ekoloških standarda, kao na primer da imaju čist vazduh. Smanjenje industrijskih zagađenja je neophodno, naveo je on.

Takođe, rezultati projekta pomažu Srbiji u pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promene. Plan implementacije za direktivu (DSIP) pripremljen je u okviru projekta IED Srbija i postavlja okvir za ozelenjavanje industrije u narednim godinama.

Tokom realizacije projekta obrađene su mnoge teme koje se ne odnose samo na pitanja životne sredine, već i na ekonomiju i održivi razvoj, rekao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović.
„Ovo je jedan od primera nordijske saradnje,a oba projekta doprinose primeni Direktive o industrijskim emisijama – norveški projekat eVOC fokusiran je na deo koji se odnosi na upotrebu isparljivih organskih jedinjenja. To je relevantnije za mala i srednja preduzeća, dok se švedska podrška uglavnom fokusira na integrisane dozvole za velika postrojenja“, rekao je zamenik šefa misije ambasade Norveške u Beogradu Geir Johansen.
Kaže da taj projekat doprinosi povećanom ekonomskom rastu i konkurentnosti i povećanim kapacitetima u oblasti životne sredine, klime i energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.