U trendu

Svetska banka iznela bolje prognoze za rast Rusije u 2021.

MOSKVA – Svetska banka je podigla prognozu ekonomskog rasta Rusije u 2021. godini na 3,2 posto sa prvobitno projektovanih 2,9 procenata, koliko je predviđala u martu.

Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2022. godinu je, u novom izveštaju ovog međunarodnog kreditora, zadržana na 3,2 odsto, prenosi Rojters.

Nakon privrednog pada od 3,0 procenta u 2020, pod pritiskom pandemije kovid-19 i pada cena nafte, Rusija je na putu oporavka u ovoj godini usled globalne kampanje vakcinacije, jačanja potražnje i pozitivinih signala na tržištu rada, ocenjuje banka, ali napominje da bi planirana fiskalna konsolidacija mogla da sputa ekonomsku ekspanziju te zemlje.

Ova finansijska institucija smatra da Rusija ima prostor da fiskalnu konsolidaciju sprovede postepenije nego što je planirala, upozoravajući na potencijalne znatne gubitke u proizvodnji zbog rezanja državne potrošnje.

Mada je ruski ekonomski pad u 2020. bio najdublji u poslednjih 11 godina, Rusija je imala bolje performanse nego svetska privreda koja je pala za 3,8 procenata, dodaje se.

Nedavne američke sankcije na ulaganja u ruske državne hartije od vrednosti ne ugrožavaju finansijsku stabilnost Rusije zahvaljujući snažnim makro-fiskalnim baferima (zaštitni sloj) i relativno umerenom udelu stranih investitora u ruskom državnom dugu, koji bi mogao da se nadoknadi preko domaćih investitora, navela je Svetska banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.