U trendu

Svetska banka: Povezanost država doprinosi prosperitetu

BEOGRAD – Vodeći ekonomista Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Dejvid Guld rekao je danas u Beogradu, tokom predstavljanja studije „Ključne veze: promocija privrednog rasta i otpornosti u Evropi i centralnoj Aziji“, da bolja povezanost donosi dugoročni rast BDP-a.

Po indeksu multidimenzionalne povezanosti, Srbija je 83 mestu od 118 rangiranih zemalja, rekao je Guld i dodao da je Srbija bolja od proseka zemalja regiona Zapadnog Balkana ali i dalje relativno nisko.

Index multidimenzionalne povezanosti je zasnovan na mnogima faktorima od trgovine, direktnih stranih investicija, transporta, transfera znanja a Guld je rekao da je Srbija gledajući migracije na 25 mestu dok je na 100 mestu po direktnim stranim investicijama od 118 zemalja rangiranih zemalja.

On je rekao da je multidimenzionalna povezanost od velikog značaja jer dobro povezanim zemljama BDP bude uvećan i za 0,7 odsto što dugoročno uvećava ekonomski rast.

Biti dobro konektovan u svetsku mrežu zemalja je važno za dugoročni inkluzivni ekonomski rast a balansirana povezanost u svim faktorima je mnogo bolja nego izuzetna povezanost ali u pojedinim sferama, poruka je koju je Guld uputio.

Studija Svetske banke zasnovana je podacima o međusobnoj povezanosti i uključenosti ekonomija u svetski lanac vrednosti iz 2000. i 2014. godine, a Guld je na primedbu da bi sa novijim podacima pozicija Srbije bila bolja odgovorio „da je vidljiv napredak u poslednjih nekoliko godina i da bi procena bila drugačija“.

„Ovaj izveštaj podvlači ključni doprinos koji povezanost za male ekonomije ima a one trebaju svu pomoć do koje mogu da stignu kako bi se takmičile i prosperirale“, ocenio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji i dodao da mora biti mnogo ekonomske povezanosti u regionu da bi krenuli napred u evropske integracije.

On je ocenio da se poslednjih decenija uspešno radilo na fizičkom povezivanju kroz izgradnju puteva i koridora a da treba napredovati i u povezivanje pojedinaca, znanja, u razmeni informacija i ideja.

„U našem poslednjem izveštaju o Zapadnom Balkanu smo konstatovali da ekonomija ne može da raste bez povezanosti sa drugima i globalne povezanosti sa drugim ekonomijama, posebno smo na Zapadnom Balkan tu ideju jako podržavali“, rekao je Ndegva.
Studija potvrđuje veliki značaj i uticaj internacionalizacije poslovanja, rekao je Nemanja Žugić, potpredsednik Privredne komore Srbije i dodao da dokument Svetske banke upućuje donosioce odluka na kreiranje mera koje će olakšati nesmetano kretanje kapitala, ljudi, tehnologija i znanja i podstiče lokalne kompanije na međusobno povezivanje i umrežavanje sa regionalnom i međunarodnom poslovnom zajednicom.

Region Zapadnog Balkana sa 20 miliona potrošača treba da teži stvaranju regionalnih lanaca vrednosti i zajedničkog tržišta i promociji kao jedinstveni investicioni region, rekao je Žugić i dodao da je važno da se nastavi dijalog u regionu i da vlade ubrzaju otklanjanje prepreka sa kojima se privrednici suočavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar