U trendu

Svetska banka zadovoljna kako Srbija unapredjuje administraciju

Predstavnici Svetske banke su zadovoljni kako se u Srbiji sporovodi projekat unapredjenja administracije nadležene za zemljište i nekretnine, finansiran iz kredita te finansijske institucije ukupne vrednosti 36,2 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Kako je navedeno, u Srbiji je u decembru prošle godine izdata 1.051 gradjevinska dozvola što je za 56,4 odsto više u odnosu na decembar 2014. godine, a u četvrtom kvartalu 2015. broj izdatih gradjevinskih dozvola najviši je u prethodnih šest godina.

„Ovo je rezultat objedinjene procedure izdavanja gradjevinskih dozvola koja funkcioniše od 1. marta 2015. a koja je od 1. januara ove godine počela sa elektronskim izdavanjem ovog dokumenta“, rekla je Mihajlović na sastanku sa delegacijom Svetske banke koju je predvodio šef Kancelarije te banke u Srbiji, Toni Verheijen sa specijalistom za razvoj Viktorijom Stenli.

Mihajlović je kazala dodala da se nastavlja „zaokruživanjem sistema koji uključuje reformu katastra i sprovodjenje Zakona o ozakonjenju, kako bi se dobila potpuno jasna slika nekretnina u Srbiji“.

Ona je delegaciju Svetske banke informisala o planovima da Republički geodetski zavod profunkcioniše u punom kapacitetu i ocenila da je reforma te instiucije koja će na javnom konkursu dobiti novi menadžment neophodna jer je ona ključna za sprovodjenje Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji.Iz kredita Svetske banke finansiraće se nabavka satelitskog snimka visoke rezolucije koji je neophodan za procenu vrednosti i oporezivanje nepokretnosti u Srbiji i za proces ozakonjenja nelegalnih objekata, dalji razvoj softvera za elektronsko izdavanje gradjevinskih dozvola, kao i nastavak obuke za one koji primenjuju zakone ali ih i koriste, navodi se u saopštenju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar