U trendu

Svetske berze pozdravile najavu Evergrande o plaćanju kamate

PARIZ/TOKIO – Akcije na svetskim berzama i američki fjučersi su danas porasli, nakon što je „Evergrande“, kineska kompanija iz oblasti nekretnina, najavila da će platiti kamatu na obveznicu koja sutra dospeva na naplatu.

Takva vest je prouzrokovala skok akcija u Parizu, Frankfurtu i Šangaju, dok su berzanski indeksi u Tokiju registrovali pad, prenosi agencija AP.

Nemački indeks DAKS je porastao za 0,6 odsto na 15.444,30 poena, pariski KAK 40 za 1,2 odsto na 6.630,19 poena, a londonski FTSE za 0,9 odsto na 7.042,98 poena.

Američki fjučersi su takođe porasli, pri čemu su fjučersi vezani za indeks S&P 500 skočili za 0,4 odsto.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice su se stabilizovali na 1,33 odsto, što je porast u odnosu na jučerašnjih 1,32 odsto.

U Aziji, međutim, akcije na Tokijskoj berzi su pale, ali su ostali regionalni berzanski indeksi uglavnom bili u porastu, umanjujući tako ranije gubitke.

Svetska tržišta akcija je prethodnih dana uznemirila vest o poteškoćama te kompanije u otplati zaostalih dugovanja, ali je glavna podružnica kineske „Evergrande Grupe“ saopštila danas da je postigla dogovor sa imaocima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata na svoju obveznicu.

To je doprinelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove globalni finansijski haos.

Kompanija „Hengda Ril Estejt Grup“, glavna podružnica „Evergrande Grupe“, navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica „već rešena kroz privatne pregovore“.

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamate na obveznicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.