U trendu

Svetski dan turizma obeležen na Adi Ciganliji

BEOGRAD – Ova godina je bila vrlo izazovna u turizmu, ali je pokazala da smo vrlo spremni, da smo pobedili neke izazove i ova godina je bila rekordna za domaće turiste, a i inostrani se vraćaju, jer ih je bilo oko 30 odsto od ukupnog broja, izjavila je danas na Adi Ciganliji direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

Na prostoru Kamen grada, na ulazu u Adu Ciganliju, danas od 10 do 17 časova različitim sadržajima u organizaciji Javnog preduzeća Ada Ciganlija, Sekretarijata za privredu Beograda i organizacije Inicijativa mladih za promociju evropskih vrednosti, obeležen je Svetski dan turizma.

„Danas obeležavamo značajan dan, posebno izazovan ove godine s obziorm na pandemiju i njene posledidce, tako da se trudimo da ove godine razmišljamo sta dalje i kako da se oporavimno i zato je on još važniji nego inače“, izjavila je Labovićeva.

Dodala je da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana turizma okrenuto i rešavanju pitanja inkluzivnog turizma, kako bi on bio dostupan i ljudima s invaliditetom.

Direktoka TOS-a je najavila da će sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti pokrenuti kampanju koja će pružaocima turističkih usluga skrenuti pažnju na to koliko je važno da se svi prilagode potrebama ljudi koji ne mogu da se kreću slobodno, jer u Srbiji ima 700.000 osoba sa invaliditetom.

„Sutra, na sam dan turizma održaćemo dve radionice i pokrenuti još važnih pitanja u vezi sa opstankom turizma. Kako da zadržimo ljude da se bave turizmom i da vide svoju dobru budućnost u turizmu i da skrenemo požanju na važnost kreiranja priča, kako bimo bili što spremniji da vratimo strane turiste. Ova godina je pokazala da smo vrlo spremni, da smo pobedili neke izazove i ova godina je bila rekordna za domaće turiste, a i inostrani se vraćaju, jer ih je bilo oko 30 odsto“, izjavila je Labovićeva.

Direktor Turističjke organizacije Beograda Miodrag Popović podsetio je da Srbija i Beograd nisu više na zelenoj listi, zbog povećanja broja obolelih

„Onog trenutka kada se vratimo ja očekujem da će se uspešna sezona za Beograd i Srbiju nastaviti, jer 85 odsto stranih gostiju poseti Beograd. Mi umnogome zavisimo od
stranih gositu i dovijamo se na različite načine da ih privučemo. Bilo ih je ovog leta u zadovoljavajućem broju. Sada ide manje pauza, a onda Beograd je lep i zimi, i na prloleća i jesen, tako da očekujem da ćemo se malo oporaviti i završtiti ovu godinu sa 70 do 75 odsto prometa u odnosu na 2019. godinu“, ocenio je Popović.

Predstavnica Javnog preduzeća Ada CIganlija Maja Popović izjavila je da je ovo bivše savsko ostrvo i omiljeno izletište Beograđana pravo mesto za promociju turizma, jer spada u 10 najznačajnijih turističkih atrakcija Beograda.

Podsetila je da se na Adi nalazi 50 različitih terena namenjenih sportu i rekreaciji i da su postavljene nove mape izletišta, kako bi se posetioci što lakše upoznali sa svim sadržajima Ade Ciganlije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.