Svetski milijarderi bogatiji za 1,9 biliona dolara u 2020.

NJUJORK – Svetski milijarderi postali su ove godine bogatiji za 1,9 biliona dolara, prema najnovijim procenama američkog časopisa Forbs.

NJihovo ukupno bogatstvo dostiglo je do 11. decembra 2020. godine 11,4 biliona dolara, što premašuje za 20 procenata prošlogodišnji iznos od 9,5 biliona dolara, navodi Forbs u izveštaju objavjenom sinoć.

U pogledu kumulativnog rasta bogatstva, kineski milijarderi su na vrhu Forbsove liste. Njihovo ukupno bogatstvo se povećalo 2020. godine za 50 milijardi dolara na dva biliona dolara, prenosi agencija Tas s.

Najbogatiji ljudi u SAD zauzimaju drugo mesto, pri čemu je njihovo bogatstvo ove godine uvećano za 650 miliona dolara, dostižući takođe ukupan iznos od dva biliona dolara.

Odlazeća godina je bila najpovoljnija za Ilona Maska, šefa kompanija „Tesla“ i SpejsIks, koji je za godinu dana zaradio 110 milijardi dolara. Sa bogatstvom od 137 milijardi dolara, ovaj preduzetnik je zauzeo treće mesto na Forbesovoj listi najbogatijih pojedinaca sveta.

Francuski milijarderi su uvećali svoj kapital za 95 milijardi dolara tokom ove godine na 500 milijardi dolara, što ih je pozicioniralo na treće mesto po kumulativnom rastu bogatstva, iza Kineza i Amerikanaca.

Konkretno, Bernar Arno, glavni izvršni direktor francuske grupe Luj Viton Moe Henesi (LVMH) postao je bogatiji za 35 milijardi dolara, pri čemu se njegovo ukupno bogatstvo procenjuje na oko 148 milijardi dolara, a naslednica kompanije L`Oreal, Fransoaz Betankur-Mejers, zaradila je 14 milijardi dolara i raspolaže imovinom vrednom ukupno 74 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.