U trendu

Svi kamioni ušli u RUM, problem 4 koja su stigla iz Poljske

BEOGRAD – Svi srpski kamioni koji su iz Ukrajine krenuli ka Rumuniji uspeli su da izađu iz ratom zahvaćene zemlje, a razgovori se vode o četiri kamiona kojia su ušli iz Poljske u Ukrajinu. pa su tamo zadržani, rekao je danas za Tanjug predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

On je naglasio da je do rešenja za kamione, koji su više dana imali problem na ukrajinsko-rumunskoj granici, došlo posle razgovora predstavnika dva srpska ministarstva sa ambasadom Ukrajine u Beogradu tokom jučerašnjeg dana.

Dodao da ne zna zašto su se četiri kamiona uputilo preko poljsko-ukrajinske granice pa su se našli u problemu sa vlastima zemlje u kojoj je ratno stanje.

Istakao je da su u toku napori da se i taj problem reši, kako bi vozači i kamioni napustili Ukrajinu, verovatno preko granice sa Poljskom, i uputili se za Srbiju.

Mandić je kazao da transportni put preko Ukrajine za srpske kamione više ne postoji zbog ratnog stanja u toj zemlji.

Dodao je da od početka rata prevoznici koriste dozvole koje imaju za prolaz kroz Belorusiju, a koristi se i dalji put kroz Poljsku i pribaltičke države, što je značajno skuplje.

On je naveo da naši prevoznici robe ka Rusiji imaju 18.000 dozvola za Ukrajinu a tek 5.500 dozvola za Belorusiju.

Istakao je da novi razvoj situacije otvara pitanje količine robe koja će se transportovati ka Rusiji, kao i pitanje pregovora o povećanju broja dozvola preko Belorusije, o kojima se mora razgovarati pod fer uslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar