U trendu

Svinjsko meso i mlečni proizvodi iz Srbije uskoro u Kini

BEOGRAD – Ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane, potpisali su danas u Beogradu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i zamenik ministra Generalne uprave carina NR Kine Žang Jiven.

Ministar Nedimović je kazao da je sada preostalo potpisivanje Sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti i očekuje da će prve kineske inspekcije doći u Srbiju već narednog meseca, a da će se naši proizvodi na tržištu Kine naći do kraja godine.

On je naglasio da očekuje da će to biti do Sajma poljoprivrede u Šangaju koji se održava u novembru.

„Potpisivanje ovih dokumenata je strateška stvar za Srbiju u oblasti poljoprivrede zbog otvaranja kineskog tržišta za svinjsko meso i mlečne proizvode“, rekao je Nedimović novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On kaže da je otvaranje kineskog tržišta bio zahtev domaćih proizvođača i istakao da je sledeći korak da obavesti kineske kolege koje su naše kompanije zainteresovane za izvoz i da kineska inspekcija izvrši kontrolu objekata po proceduri koja je predviđena sporazumom.

„Ovo je zahtev srpskih proizvođača da se otvori tržište Kine zbog različitih okolnosti koje postoje na svetskom tržištu, a kinesko tržište je i atraktivno jer su oni najveći potrošači svinjskog mesa na svetu“, rekao je Nedimović.

Kaže da će količina izvoza svinjskog mesa i mlečnih priozvoda zavisiti od stanja na tržištu, naše ponude i od cene.

Upitan da li Srbija može da proizvede dovoljno svinjskog mesa za izvoz na kinesko tržište, Nedimović je odgovorio da su proizvođači rekli da mogu.

„Ako pitate proizvođače oni će reći da mogu da proizvedu više nego što imaju u ovom trenutku samo da dobiju tržište. Posao države je da otvara tržišta“, istakao je Nedimović.

Na pitanje koliki je godišnji uzgoj svinja, Nedimović kaže da zavisi od godine do godine, da je prosek oko četiri miliona komada svinja, a ako je cena bolja taj broj može biti i veći.

Prema njegovim rečima, proizvođači imaju potencijala da proizvedu i od 10 do 14 miliona komada svinja.

„Sada se postavlja pitanje prerađivačkih kapaciteta, ali i oni postoje, jer imamo veliki broj klanica svinja koje uglavnom rade u jednu ili dve smene, a ako bi svaka radila u tri smene mogle bi znatno da povećaju svoje kapacitete“, rekao je Nedimović.

Govoreći o izvozu mesa, Nedimović je kazao da je prošle godine na kinesko tržište krenuo izvoz i goveđeg mesa i rekao da će s tim izvozom biti nastavljeno i ove godine, te zahvalio kineskoj administraciji što su to omogućili.

„Činjenica je da smo prošle godine imali dobre uslove za izvoz goveđeg mesa i očekujem da će se ponovo za nas otvoriti tursko tržište. Otvorili smo i kinesko tržiste za goveđe meso, usaglasili sa njima i sertifikat za jagnjeće meso, međutim, tu nismo konkuretni u odnosu na Novi Zeland, Argentinu i zemlje koje su bliže Kini zbog transportnih troškova“, rekao je Nedimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar