U trendu

Po planu? Svo nemačko zlato vraćeno iz francuskih sefova

Nemačka centralna banka, Bundesbanka, saopštila je danas da je u zemlju vratila svo svoje zlato koje je držala u Parizu i deo rezervi iz SAD-a, tri godine pre planiranog roka.

Oko 374 tone „žutog metala“, koje čine 11 procenata nemačkih rezervi, napustilo je trezor Banke Francuske, dok je 300 tona povučeno iz Federalnih rezervi u Njujorku u trezore Bundesbanke u Frankfurtu, rekao je novinarima član Upravnog odbora Karl-Ludvig Tijele, prenosi agencija Frans pres.

Tajni transport dragocenog metala je završen znatno pre predviđenog roka 2020. godine i koštao je oko 7,7 miliona evra, a udeo nemačkih zlatnih rezervi koje se čuvaju u domovini sada je dostigao 50 posto.

Pošiljke su bile organizovane od 2013. godine, kada je doneta odluka borda direktora Bundesbanke sa da se zlatne šipke vrate kući.

Nemačka je počela da drži svoje rezerve u inostranstvu tokom Hladnog rata, kada je Bundesbanka preferirala da čuva većinu svog zlata na sigurnom zbog straha od iznenadne sovjetske invazije, navodi francuska agencija.

Njujork je bio najomiljenija lokacija kao dom najvitalnije svetske valute, američkog dolara, mada londonsko tržište zlata omogućava brzo konvertovanje ovog metala u gotovinu u hitnim šituacijama.

Nemačka ima druge najveće rezerve zlata u svetu posle Sjedinjenih Država, i one iznose 3.378 tona, ili 270.000 poluga od kojih je svaka teška oko 12 kilograma – čija je ukupna tržišna vrednost oko 120 milijardi evra.

U Frankfurtu se sada čuva oko 1.710 tona, dok je u Njujorku ostalo 1.236 tona, a u Londonu 432 tone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.