Tabaković:Država moze biti dobar vlasnik Komercijalne

BEOGRAD – Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom, ocenila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

Ona je u intervjuu za Blic rekla da uspešnost banke ne zavisi od toga da li je privatna ili državna, već od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima i mehanizma kontrole.

„Od terenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra stekli su se uslovi da drzava pokaze koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora bili takvi da drzava nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa zar jedna nemacka banka KFW koja je u vlasnistvu drzave nije dokaz da svakoj drzavi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateske projekte“, ističe Tabaković.

Upitana da li bi prodala kompaniju za iznos koji ona moze da zaradi za pet ili šest godina Tabaković kaže da to naravno ne bi učinila.

„Moja uloga kao guvernera je da pomognem drzavi kao akcionaru u procesu privatizacije, a ceneći reputaciju budućeg vlasnika i finasijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da ocuva“, napominje ona.

Tabaković ističe da je drzava pokazala koliko je odgovoran vlasnik, da odgovorno upravlja javnim finansijama što pored ostalog pokazuju stopa nezaposlenosti od 9,5 odsto, kao i strane investicije koje ove godine iznose najmanje 3,5 milijardi evra.

Guvernerka govori i o stabilnosti dinara i inflaciji koji se godinama zadržavaju na istom nivou.

„Relativna stabilnost kursa ucinila je da imamo četiri makroekonomska pokazatelja koja su dovela do toga da je Srbija 22. novembra ove godine imala premiju rizika od šest baznih poena a da je ta ista premija 2012 iznosila 340 poena. Kamata na evro- kredite pala je za 4,6 odsto, a euribor u tome učestvuje samo 0,7 odsto“, objašnjava Tabaković.

Dodaje da je inflacija dovedena na dva odsto a smanjen nivo problematičnih kredita u bankama sa 22 na 4,56 odsto u oktobru.

„I konacno, javni dug zemlje smo smanjili sa 72 odsto BDP na 52 sa tendencijom daljeg pada i otvorili vrata rastu stranih investicija“, ističe guvernerka i dodaje da je štednja od 2012 uvećana 4,5 puta i iznosi 77,5 milijardi dinara.

(Tanjug)

Napišite komentar