U trendu

Tabaković: Građani u kupovinu od danas mogu samo sa telefonom

BEOGRAD – U Srbiji je danas obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je u prodajnom objektu Merkatora S u ovom tržnom centru rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen, kao i u istoriji NBS, Banke „Poštanska štedionica“ i kompanije Merkator S.

Pokazala je kako u praksi funkcioniše instant plaćanje upotrebom mobilnog telefona, tako da je pazarila po teglu ajvara i džema i kolut kačkavlja domaće proizvodnje.

Tabaković je navela da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom.

Kaže da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prođanim objektima kompanije Merkator S i preko Banke „Poštanska štedionica“, a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

„Danas činimo ono što je za mnoge daleka budućnost“ porucila je Tabaković i navela da će novi način plaćanja olakšati život građanima i plaćanje učiniti jednostavnijim, efikasnijim i najbezbezbednijim.

Ona je rekla da je današnji dan za NBS praznik i navela da takvu vrstu plaćanja imaju jos šamo Švedska i Kina gde samo jedan operator ima monopol nad tom vrstom plaćanja.

Objasnila je da u Srbiji svaka banka koja ima e-banking može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom, čiji je nosilac NBS .

Navela je da korisnici u Srbiji preko google plej prodavnice mogu preuzeti aplikaciju koja će omogućiti takvu vrstu plaćanja.

Dodala je da plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac svojim čitačem ima uvid u račun kupca 60 sekundi i naglasila da je cilj da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez.

Sve moguće tokove iz sivih zona uvešćemo u legalne, rekla je Tabaković.

Događaju u TC Meraktor prisustvovao je i predsednik Izvršnog odbora Banke „Poštanska štedionica“ Bojan Kekić koji je izrazio zadovoljstvo zbog novog načina plaćanja za koje je rekao da je tehnološki najnaprednije u Evropi.

„Banka Poštanska štedionica je, prateći mere centralne banke i politiku Vlade Srbije, prva banka u Srbiji koja je, upravo zahvaljujuci NBS, omogućila svojim klijentima najsavremeniji način instant placanja QR kodom, bez upotrebe platnih kartica i gotovine“, rekao je Kekić i naveo da je ovaj projekat od nacionalnog značaja.

Naglasio je da Banke Poštanska štedionica, kao finansijska institucija u 100 odsto državnom vlasništvu, aktivno radi na unapredenju i kreiranju ponude savremenih bankarskih proizvoda i usluga.

Kekić kaže da je Banka Poštanska štedionica sve što jedna državna banka treba da bude – stabilna finansijska institucija koja svojim poslovanjem doprinosi velikom zajednickom cilju, a to je stvaranje uspešnije, bogatije i bolje države Srbije.

Kako je naveo, sve reforme, rast i investicije kroz koje je prošla država Srbija reflektovale su se i na tu banku.

„Rasli smo, razvijali se, menjali istim tempom kojim je to činila i Srbija, vezujući svaki svoj uspeh za njen, i svaki njen za svoj“, rekao je Kekić.

Kaže da je Banka Poštanska štedionica banka tradicije i modernizacije, spoj starog i novog.

„Našu banku možete naći u ruralnim oblastima, u Trgovištu, Žagubici, Čantaviru, ali mi smo i banka koja prva u Srbiji uvodi instant placanje QR kodom i koja je, iako najveći izdavalac čekova, prva ponudila svojim klijentima uslugu DINA na rate“, rekao je Kekić.

Izvršni direktor područja finansija, pravnih poslova i IT, Merkator-S, Violeta Kovačević rekla je da je ta kompanija prepoznala ideju NBS usmerenu ka trgovcima i zajedno u saradnji sa Bankom Poštanska štedionica krenula u realizaciju projekta instant plaćanja.

Usluga instant plaćanja QR kodom, kako je navela, za potrošače znači brz i jednostavan i, pre svega, bezbedan način kupovine i jedan sasvim novi ugođaj.

„S jedne strane, kupac dobija brzu, efikasnu uslugu, a s druge strane, mi trgovci ovim načinom plaćanja imamo mogućnost unapređenje poslovnog procesa u svim našim objektima, a rezultata svega toga je zadovoljstvo kupca“, kaže Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.