U trendu

Tabaković: Najbolja štednja u dinarima

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da štednja u dinarima donosi najveću zaradu, kao i da su sa makroekonomskog stanovišta štedni ulozi stanovništva i privrede izvor investicija i privrednog rasta.

Tabakovićeva je, uoči Svetskog dana štednje, za „Večernje novosti“ napisala da taj dan dočekujemo u, za štediše, nezavidnim okolnostima, gotovo nultih kamatnih stopa na evropsku valutu.

„Mere Evropske centralne banke (ECB) u borbi za pokretanje privrednog rasta i izlazak iz problema deflacije imaju za rezultat veoma neprimamljive uslove za polaganje depozita u evrima“, poručila je Tabakovićeva.

Ona je, međutim, dodala da se, uzimajući u obzir veoma niske kamatne stope na evro u odnosu na još uvek primamljive dinarske stope sa jedne i domaću cenovnu, deviznu i finansijsku stabilnost, s druge strane, osnovano može očekivati da bi struktura ukupne štednje mogla da se promeni u smeru povećanja učešća depozita u domaćoj valuti.

To bi, ocenjuje Tabakovićeva, po nekoliko aspekata doprinelo daljoj stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

„Veći udeo dinarske štednje omogućio bi veće izvore sredstava za dinarsko kreditiranje i to po povoljnijim kamatnim stopama, koje ne bi uključivale maržu za devizni rizik, kakvu sadrže plasmani u stranoj valuti“, piše guvernerka NBS.

Tabakovićeva je napisala i da je štednja u bankarskom sektoru sigurna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar