U trendu

Tabaković: Ne žalimo za bankama koje su povukle novac iz SRB

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković potvrdila je da su vlasnici stranih banaka u Srbiji izneli iz zemlje 280 miliona evra i da je reč o povlačenju investitora u hartije od vrednosti za kojima, kako je rekla, ta banka ne žali.

Reč je, precizirala je, o onima koji žele kratkoročne zarade, želeći da se vrate na tržišta gde su kamate povoljnije.

„Otišli su u druge zemlje, ali se povlače iz regiona i u tih 280 miliona evra nema nijednog evra profita koji je motiv za poslovanje svih, ni banaka, ni privrede. Mi iskreno ne žalimo za njima“, rekla je Tabaković.

Poručila je da građani Srbije nemaju razloga da brinu za kurs dinara i da će on biti stabilan dokle god je ona na toj funkciji.

„U poslednje tri godine dinar je oslabio u proseku za jedan odsto godišnje, pitam javnost – a ko to ima razloga da brine za vrednost kursa. Od 2010. do 2015. dinar je oslabio 21 odsto, ali od toga do avgusta 2012. godine, kada sam izabrana za guvernera, dinar je oslabio 18,9 odsto“, istakla je Tabaković.

Guvernerka poručuju da nema razloga za brigu, jer su, kako kaže, svi svesni da je stabilnost kursa glavno sidro makroekonosmke stabilnosti i opšte stabilnosti.

„Kurs će biti stabilan i biće dok sam ja guverner i dok imamo devizne rezerve kakve imamo, a u prošloj godijni smo obezbedili preko pola milijarde te rezerve. Nema razloga za brigu“, izričita je Tabaković.

Rekla je i da je finansiranje deficita prepolovljeno sa 6,6 odsto na 3,7 odsto, da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost, da se inflacija održava na nivou od dva odsto, te da se radi sve kako bi se povećalo učešće dinar u prometu i da dinarske kamate ne budu oporezovane.

Upitana za razgovore sa MMF, Tabaković je rekla da je NBS ispunila sve što se od nje očekuje.

„Ključna stvar je da ne radimo po nalogu“, rekla je Tabaković.

(Tanjug)