U trendu

Tabaković s guvernerima i ministrima o merama u pandemiji

BEOGRAD – Primenjene efikasne mere ekonomske politike država srednje, istočne i jugoistočne Evrope značajno su ublažile negativne uticaje pandemije na nacionalne privrede, ocenjeno je danas na skupu guvernera centralnih banaka i ministara finansija tih zemalja.

Odgovor ekonomskih politika bez presedana pomogao je u zaštiti privredne strukture, čime je sačuvana dobra osnova za brže vraćanje na pretkrizni nivo, koje se očekuje u toku ove i naredne godine, ocenjeno je na virtuelnoj konferenciji koju je organizovao Alfred Kamer, direktor Sektora za Evropu MMF-a.

Na konferenciji je, ispred Srbije, učestvovala guverner Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, navodi se u saopštenju Narodne Banke Srbije.

Tokom skupa na visokom nivou analizirane su mere koje su vlade i centralne banke preduzimale kao odgovor na pandemiju i diskutovalo se o politikama kojima se daje podrška ubrzanju oporavka ekonomija uz istovremeno minimiziranje srednjoročnih posledica od krize.

Programi za očuvanje radnih mesta koji su sprovedeni u velikom broju zemalja, doprineli su očuvanju miliona radnih mesta.

Takođe, prezentovani su ekonomski izgledi i izazovi za Evropu za naredni period u kojem pandemija i dalje predstavlja izazov.

Zaključeno je da su proizvodnja i distribucija vakcina prioritet ove godine, i da je ubrzanje procesa vakcinacije ključni preduslov za brži oporavak.

Prioritet je i stvaranje mogućnosti za oporavak nakon pandemije uz što manje posledica.

Kako se ekonomije bude vraćale „novoj normalnosti“ politike će ponovo biti fokusirane na strukturne izazove koji su prethodili krizi, ili su krizom pogoršani, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.