U trendu

Tabaković: Saradnja Srbije i Kine ima uzlazni trend

BEOGRAD – Novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju između zemalja i naroda, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković na ceremoniji otvaranja Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju i istakla da saradnja između Srbije i Kine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Tabaković je i ove godine bila jedan od glavnih govornika na svečanom otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju (Ćina Financial Tećnology Forum) na temu „Novo doba, nove finansije, nova tehnologija“, saopštila je NBS.

„Prirodno je da podižemo lestvice naših očekivanja za sve što nam donosi dobro i da svaku dobru uslugu koju razvijemo i koja zaživi korisnici finansijskih usluga prihvate kao novu normalnost“, konstatovala je guvernerka Tabaković u obraćanju putem video veze.

Narodna banka Srbije generator je tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga kojima smo građanima i privredi stvorili uslove za znatno lakše, brže, sigurnije i jeftinije poslovanje u Srbiji, podsetila je Tabaković, uz navođenje nekoliko oblasti u kojima je napredak izuzetno važan i za korisnike i za pružaoce finansijskih usluga.

Kako kaže, znatno je unapređena platna infrastruktura u Srbiji uvođenjem najsavremenijeg sistema za instant plaćanja – IPS sistema Narodne banke Srbije pre četiri godine.

„Od tada ga intenzivno razvijamo uvođenjem brojnih novih funkcionalnosti, po meri savremenog korisnika. Podstičemo finansijsku inkluziju razvojem platnih usluga koje omogućavaju jednostavan i brz instant prenos novca u bilo koje doba dana i godine, uz poznavanje samo mobilnog telefona. U kontinuitetu modernizujemo domaću DinaCard platnu karticu svesni značaja nacionalne kartične šeme“, navela je Tabaković.

Istakla je da dinamična saradnja sa C hina UnionPay omogućava da se srpski nacionalni DinaCard kartični sistem koristi širom sveta.

„Danas je prihvatanje UnionPay kartica obezbeđeno na preko 85 odsto bankomata u Srbiji, dok je prihvatanje UnionPay kartica na prodajnim mestima omogućeno na 37 odsto POS terminala. Među prvima u Evropi, korisnicima finansijskih usluga u Republici Srbiji omogućili smo zaključivanje finansijskih ugovora na daljinu i korišćenje video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu njihovih prava“, rekla je guvernerka Tabaković.

Kineski forum za finansijsku tehnologiju održava se u okviru 9. Kineskog sajma za trgovinu uslugama (Ćina International Fair for Trade in Services – CIFTIS), uz podršku Svetske trgovinske organizacije, Konferencije UN o trgovini i razvoju, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i drugih međunarodnih organizacija. U okviru Foruma organizovane su i brojne radionice i diskusije na visokom nivou na temu veštačke inteligencije, cloud computing-a i uticaja blokc hain tehnologije na inovacije i promene u finansijskom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar