U trendu

Tabaković: Strane direktne investicije u Srbiji u 2017. biće 2,1 milijarda evra

Nova procena Narodne banke Srbije (NBS) je da će strane direktne investicije u Srbiji u 2017. godini iznositi 2,1 milijardu evra, a ranije je prognoziran priliv od 1,7 milijardi evra, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

„Strane direktne investicije iznosiće oko 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (NBS) i premašiće deficit tekućeg računa, treću godinu zaredom“, kazala je Tabaković na predstavljanju mesečnog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da je Srbija imala veliki napredak na medjunarodnim listama gde se rangiraju zemlje po uslovima poslovanja, čemu je doprinela i centralna banka monetranom politikom kojom se obezbedjuje niska i stabilna inflacija i stvaraju uslovi za poboljšanje rejtinga zemlje i povoljnije zaduživanje.

Po rečima guvernera, inflacija će ove godine biti u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Navela je da je nivo problematičnih kredita značajno smanjen, na 12,2 odsto, i najmanji je u poslednjih devet godina.

„Za naredni period je važno očuvanje postignutih makroekonomskih rezultata, unapredjenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti domaće ekonomije“, kazala je Tabaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.