Tabaković: U trezorima Srbije 20,8 tona zlata

BEOGRAD – Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je u trezorima u Srbiji više od 20,8 tona i da će NBS u saradnji sa Vladom nastojati da finansijsku stabilnost i stabilnost države uvećava tako što će menjati strukturu deviznih rezervi.

Prema njenim rečima, devizne rezerve u Srbiji su na istorijskom nivou i iznose 11,5 milijardi evra.

“S obizorm da je NBS fiskalni agent države, potpuno je legitimno da u ovakvim kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata”, rekla je Tabaković, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konfrenciji sa predstavnicima MMF-a.

Guvernerka je rekla da je dobrodošao savet o kupovini zlata, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u jednoj televizijskoj emisiji, i dodala da NBS od 2012. vodi najodgovorniju politiku u saradnji sa Vladom Srbije i predsednikom države.

“Od 2012. zaključno sa današnjim danom NBS je kupila blizu sedam tona zlata, dok je u periodu do 2005. prodala više od 10 tona zlata. Od tog zlata nasleđenog iz prethodnih vremena postoji samo jedna tona koja se čuva u Bazelu. Sve što je NBS kupila u međuvremenu čuva se u trezorima NBS”, podvukla je Tabaković.

Povodom posete Misije MMF-a, ona je navela da su se sa tom misijom saglasili da NBS treba da nastavi da radi kako je radila i do sada, obezbeđujući nisku i stabilnu inlafaciju, predvidivost svim tržišnim učesnicima u smislu njihovog ulaganja, predvidi ambijent za investiranje kako za domaće tako i za strane ulagače.

“Dokaz da sve ono što radimo kako na polju fiskalne politike tako i monetarne politike, jeste brojka od 230.000 ljudi više zaposlenih u privatnom sektoru u odnosu na period od prethodnih pet godina”, rekla je guvernerka.

Kao još jednu ilustraciju onoga što radi NBS, navela je da je 2018. privreda u Srbiji završila sa 500 milijardi dinara dobiti, dok se pre pet godina finansijski rezultat srpske privrede merio sa 130 milijardi gubitka.

“Premija rizika Srbije smanjena je za 200 baznih poena i nalazi se na nivou od oko 100 baznih poena, dok je globalna premija rizika pala za svega 40 baznih poena”, kaže Tabaković.

Objasnila je da ta premija rizika znači povećano poverenje u Srbiju, povećano poverenje investitora koji na najbolji način dokazuju da u Srbiju veruju time što ulažu u otvaranje novih radnih mesta.

To jeste, dodaje, osnovni cilj ne samo danas nego i za budućnost.

“Na tome ćemo nastaviti da radimo kao i do sada dobrom saradnjom I koordinisanom fiskalnom i monetarnom politikom”, zaključila je Tabaković.

Na pitanje zašto NBS ne posluša savet MMF-a i dozvoli veću fleksibilnost dinara, Tabaković kaže da je u periodu januar-april ove godine nivo stranih direktnih investicija 1,2 milijardi evra i da to jeste potvrda ispravnosti stava NBS da istrajava na relativnoj stabilnosti kursa gde ne cilja nijednu vrednost, ali ne dozvoljava ošte oscilacije zato što je to interes održivog i stabilnog razvoja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.