Tadžikistan gradi najvišu branu na svetu

Foto: Pixabay.com/HOerwin56

Tadžikistan je zvanično počeo izgradnju brane Rogun, velikog projekta koji će nakon završetka predstavljati najvišu branu na svetu i obezbediti snabdevanje električnom energijom centralne Azije.

Brana Rogun, planirane visine 335 metra i projektne vrednosti 3,9 milijardi dolara, biće smeštena 100 kilometara istočno od prestonice Dušanbea i treba da omogući isporuku električne energije bez prekida, što je bio čest slučaj u zimskim mesecima u toj siromašnoj zemlji, prenosi klix.ba.

Navodi se da je tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon službeno otvorio gradilište sedajući u bager i nasipajući šljunak u korito reke Vakhsh i tako označio početak izgradnje brane koja je životno važna za narod Tadžikistana.

“Početak radova na ovom velikom gradilištu je događaj godine u Tadžikistanu. Obećavam susednim zemljama da Tadžikistan nikada neće dopustiti da ostanu bez vode”, rekao je Rahmon na prigodnoj svečanosti.

Navodi se da se susedni Uzbekistan protivi ovom projektu planiranom 1970-ih godina, u vreme Sovjetskog Saveza, budući da njegova poljoprivreda zavisi od vode koju dobija iz Tadžikistana.

(Tanjug)

Ostavite komentar