U trendu

Tajvan želi da bude deo pacificke trgovinske grupe

TAJPEJ – Tajvan je aplicirao za pridruživanje 11-članoj pacifičkoj trgovinskoj grupi, saopštili su danas zvaničnici tajvanske vlade.

To bi, kako ocenjuje agencija AP, moglo da izazove potencijalni sukob sa rivalskim Pekingom oko statusa tog ostrva.

„Molba Tajvana za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) mogla bi biti osujećena ako Kina, koja se prijavila prošle nedelje, bude primljena prva“, izjavio je DŽon Deng, tajvanski ministar bez portfelja.

CPTPP, koji je stupio na snagu 2018. godine, obuhvata sporazume o pristupu tržištu, kretanju radne snage i državnim nabavkama. Ostale potpisnice tog sporazuma su Australija, Kanada, Japan, Meksiko, Singapur i Novi Zeland.

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan kao deo svoje teritorije, i da vlada Tajvana nema pravo da vodi spoljne odnose.

„Kina je ometala prilike Tajvana na međunarodnoj sceni. Ako se Kina pridruži pre Tajvana, to će ugroziti prijavu Tajvana“, rekao je Deng na konferenciji za novinare.

CPTPP je zapravo bilo transpacifičko partnerstvo, odnosno grupa koju je promovisao tadašnji američki predsednik Barak Obama.

Njegov naslednik Donald Tramp povukao se 2017. godine iz tog partnerstva, a aktuelni predsednik DŽo Bajden se nije ponovo pridružio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.