U trendu

Tanasković: Pomoć poljoprivrednicima da uvećaju gazdinstva

ČAČAK – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković održala je danas sastanak sa predstavnicima gradskih vlasti u Čačku i najavila pomoć poljoprivrednicima kako bi mogli da uvećaju gazdinstva.

Tanaskovićeva je istakla da vlada dosta novca ulaže u poljoprivredu, kao i da su sa predstavnicima grada Čačka utvrđeni neki prioriteti koji će se, kako je rekla, u budućnosti forsirati.

„Pre svega da pomognemo našim gazdinstvima da postanu veća, da im pomognemo da kupuju više grala ako pričamo o stočarstvu, nove obradive površine ako je u pitanju ratarstvo… Grada Čačak je sa povećanjem budžeta spreman i prati šta se dešava na lokalu što se tiče poljoprivrednika i mi ćemo predlog koji su oni dali podržati”, kazala je Tanaskovićeva tokom posete fabrici Moka.

Ona je istakla da je uprava grada Čačka jedna od agresivnijih kada je reč o novim projektima i da sa takvim lokalnim samouprava najviše voli da radi, jer imaju rezultate.
„Za čačansku fabriku Moka sam saznala od velikog trgovinskog lanca Lidl, koji je predstavio kao veliki potencijal za izvoz. To je razlog zašto smo je posetili, da vidimo šta oni rade, gde možemo da im pomognemo da se unaprede i povećaju izvoz, da stvore novu dodatnu vrednost našoj zemlji jer nama to puno znači, kako za razvoj BDP-a, tako generalno za promociju zemlju. Ovakve proizvodnje su primer onoga što želimo da postignemo, da ne izvozimo sirovinu već dodatnu vrednost od svih poljoprivrednih proizvoda kojima je naša zemlja bogata“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je od danas otvoren javni poziv koji traje do 31. maja, za subvenciju po hektaru, od 6.000 dinara plus 3 000 regres za gorivo. Bitno je napomenuti da svi oni koji uredno podnesu zahtev odmah idu na obradu i isplatu.

„Preko eAgrara već je registrovano 236.000 poljoprivrednih gazdinstava. I tačno je da ima i gužve i problema, ali mi pomažemo našim poljoprivrednim proizvođačima i imamo otvorene besplatno telefonske linije za starija osoba ili one koji dolaze iz ruralnih područja i mi ćemo doći do da im pomognemo. Čačak ima mlade ljude koji će obilaziti teren i pomoći Poljoprivrednim stručnim službama”, navela je ministarka.

Dodala je da je Srbija zemlja koja je prva u regionu po svemu i da nema razloga da poslednji uvodimo digitalizaciju u poljoprivredu.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da je Grad Čačak činio sve da u prethodnih sedam godina tri puta poveća budžet za poljoprivredu, poput direktnog subvencionisanja različitih programa, kao i ulaganja u sve što je neophodno da ljudi ostanu na selu i opstanu, a pre svega u infrastrukturne projekte.

„Tokom godine biće raspisani javni pozivi za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u čemu je mnogo pomogla ministarka Tanasković u prethodnom sazivu, kao državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Pored kompanije Moka, koja oko 1.000 tona svojih proizvoda plasira na tržište, obićićemo i kanal za navodnjavanje za koji smo pre tri godine dobili nešto manje od šest miliona evra iz fonda Abu Dabija, koji je u završnoj fazi. Tako da se očekuje da u toku godine grad Čačak izgradi i crpnu stanicu čija je investicija vredna 90 miliona dinara“, naveo je Todorović.

Na ovaj način će oko 500 hektara plodnih površina u Prijevoru i Trbušanima naši poljoprivrdnici moći da navodnjavaju, a sa izgradnjom crpne stanice trajno ćemo zbirnuti stanovništvo Ljubić keja, kao i Ljubića, jer će višak vode iz kanala Moravac i Mijatovac biti prepumpavavni sa ovom crpnom stanicom u reku Zapadnu Moravu”, rekao je gradonačelnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.