U trendu

Tanasković: Proizvodnja počinje od dobrog semena, koristimo naše domaće

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je otvoreno 57. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, a kako ističu iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, koji ovo savetovanje organizuju više od pola veka, kroz serije predavanja i diskusija biće predstavljena nova naučna dostignuća i trendovi u oblasti poljoprivredne proizvodnje.
Savetovanje je izazvalo veliko interesovanje i stručnjaka i poljoprivrednika a ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković novinarima je rekla da želi da ukaže na značaj korišćenja domaćeg semena.

„Želim da ukažem na to koliko je bitno da naši poljoprivrednici znaju šta znači upotreblja nečega što je kvalitetno, sertifikovano, provereno i napravljeno u našoj zemlji i koliko je bitno da mi to koristimo i promovišemo i ovde i u inostranstvu“, rekla je ministarka i navela da svaka proizvodnja kreće od semena i kada je ono pravo onda „dileme nema“.

Ukazala je i na značaj e-agrara i digitalizacije poljoprivrede i da je njen cilj da naši poljoprivrednici mnoge poslove koji prate njihov rad, kao što su administrativni poslovi, mogu da obave od kuće, sa svog gazdinstva.

“ Kada ovo jednom završimo i unesemo sve podatke, oni stanje svog poslovanja mogu pratiti na gazdinstvu, onlajn 24 sata, što može da im pomogne da na svaku nepravilnost koja je učinjena prema njima ili što nije urađeno a trebalo je da bude, mogu odmah da intervenišu“, rekla je Tanasković.

Dodala je i da poljoprivrednici svakim radnim danom od osam do 16 časova mogu besplatno da pozovu broj 080-106-107 i saznaju sve što ih zanima o e-agraru.

„Većina ljudi komunicira preko društvenih mreža, a poljoprivrednici koji nisu na društvenim mrežama i više vole da informaciju dobiju kroz razgovor, mogu da pozovu na ovaj broj, gde će im svaki korak biti objašnjen“, rekla je Tanasković.

Predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković iskazala je zadovoljstvo velikim interesovanjem poljoprivrednih proizvođača za savetovanje i dodala da je jedan od razloga za to i zanimljivost i raznovrsnost tema ovogodišnjeg savetovanja.

„Trudili smo se da ne ponavljamo ranije teme. Znamo svi da je prošla godina bila veoma teška za poljoprivredne proizvođače, da su inputi bili veoma skupi i da je godina bila dobra za ozime, a teška za jare useve“, rekla je ona.

Navela je da će se na savetovanju raditi na tome da se izvuku pouke iz prethodne godine kako bi se poljoprivrednici što bolje pripremili za predstojeću setvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.