U trendu

Tanasković: Vlada Srbije sutra pokreće otkup merkantilne pšenice od gazdinstava

BEOGRAD – Vlada Srbije sutra će pokrenuti otkup 50.000 tona merkantilne pšenice preko rebnih rezervi od fizičkih lica, a u petak biće raspisan javni poziv za davanje po hektaru u iznosu od 9.000 dinara, rekla je danas za Tanjug ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

„Sutra će na sednici Vlade Srbije biti doneta Uredba kojom ćemo otkupiti 50.000 tona merkantilne pšenice i to pre svega od malih gazdinstava – fizičkih lica, a preko Robnih rezervi“, rekla je mkinistarka i navela da je ta mera doneta shodno ranijem sastanku sa ratarima.

Otkup pšenice biće od fizičkih lica, registrovanih nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, u maksimalnom iznosu od 100 tona po gazdinstvu.

Tanasković je podsetila da je 17. marta donet pravilnik o poljoprivrednim kreditima koji mogu da se koriste, a Ministarstvo tu subvencioniše kamatu.

„U sklopu mera podrške ratarima, sutra puštamo na Vladi Srbije uredbu kojom će biti propisano da dobiju 9.000 dinara po hektaru. Javni poziv krenuće već u petak i trajaće do 31. maja“, rekla je ona.

Objasnila je da se u realizaciji ove mere neće čekati kraj javnog poziva, jer se izlazi u susret ratarima da dobiju sredstva pred setvu.

„Kako se ko bude prijavljivao na eAgraru od 7. aprila nadalje, i bude imao kompletnu dokumentaciju, ići će isplata odmah“, poručila je Tanasković i istakla da je to velika novost.

Ministarka je kazala da se od 2024. godine mera subvencije isplate po hektaru neće više vezivati za septembar prethodne godine, kako je bilo do sada, već će biti na osnovu 31. marta godine za koju se mera radi.

„Važiće od 2024. godine, a 2023. godina ostaje otvorena da se, kako ko ispunjava uslove, i prijavi, a mi ćemo je plaćati po hektaru što znači 6.000 dinara plus 3.000 dinara regresa za gorivo“, objasnila je Tanasković,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.