U trendu

Tarife „odnele“ preduzećima u SAD 4,4 mlrd $ u septembru

VAŠINGTON – Tarife su američkim preduzećima “odnele” 4,4 milijarde dolara u septembru, što je za preko 50 odsto veći iznos nego u istom periodu prošle godine, prema računici grupe preduzeća aktivnih u sklopu inicijative „Tarife škode državama u ‘srcu’ SAD-a“ (Tariffs Hurt the Heartland).

Rast troškova je pre svega posledica 1,4 milijarde dolara “teških” tarifa koje je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela na uvoz kineske robe i na uvoz čelika i aluminijuma iz pojedinih zemalja, saopštila je ta grupacija, a prenosi CNBC.

“Ovo istorijsko povećanje troškova za američka preduzeća, poljoprivrednike i potrošače predstavlja tek početak”, izjavio je portparol te inicijative Čarls Bustani, inače republikanac i predstavnik američke savezne države Luizijane u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Ova inicijativa je, u saradnji sa konsultanskom kućom “Trejd Partneršip”, koristila vladine podatke kako bi izračunala “cenu” tarifa.

Trampova administracija je uvela tarife na nekoliko frontova. U martu, Tramp je objavio nove carine na uvoz čelika i aluminijuma, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Ta mera je američke kompanije koštala oko 545 miliona dolara u septembru, pokazuju podaci.

Još više su ih, međutim, koštale tarife uvedene Kini, koju je Trampova administracija optužila za krađu američke intelektualne svojine. Te tarife su američkim kompanijama „odnele“ 800 miliona dolara u septembru.

Izvoz SAD-a je pretrpeo štetu i zbog kontratarifa drugih zemalja na širok spektar američkih proizvoda – počev od soje preko do burbona pa sve do sireva. Izvoz proizvoda koji su se našli na udaru kontratarifa pao je za 2,5 milijardi dolara ili 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, izvoz proizvoda na koji nisu primenjene tarife ostao je stabilan, prema toj analizi.

Predstavljeni podaci, međutim, još uvek u potpunosti ne odslikavaju efekte nove runde tarifa uvedenih na kineske proizvode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.