U trendu

Tarife posle Bregzita, rizik po Nisanovo evropsko poslovanje

SANDERLAND – Japanska automobilska kompanija Nisan, koja ima fabriku u Engleskoj, upozorila je da bi Bregzit bez sporazuma učinio da njen evropski poslovni model postane neodrživ.

Direktor Nisana za Evropu Đanluka de Fiči je rekao da će se poslovanje Nisana naći u opasnosti, ako bude uvedena 10-procentna tarifa na izvoz u slučaju da Britanija pređe na pravila Svetske trgovinske organizacije nakon izlaska iz EU, prenosi BBC.

„Ako se nađemo u situaciji u kojoj ćemo sutra morati da primenimo 10-procentne izvozne carine na 70 odsto naše proizvodnje, celokupan poslovni model Nisana u Evropi biće u opasnosti“, rekao je De Fiči novinarima.

Iz Nisana je poručeno i da razmatraju niz scenarija i da žele da se tarife ne primenjuju ako Britanija napusti evropski blok bez sporazuma.

„Tražimo da se, u slučaju scenarija da ne dođe do sporazuma, tarife ne primenjuju, jer u suprotnom to neće biti održivo za nas“, dodao je direktor evropskog poslovanja Nisana.

U svom pogonu u Sanderlandu, na severu Engleske, Nisan je prošle godine proizveo svaki treći od ukupno 1,5 miliona automobila proizvedenih u Britaniji, prenosi agencija Rojters.

Japanska kompanija je potrošila 100 miliona funti na ulaganja u svoj novi model „juke“, čija bi proizvodnja trebalo da počne sledeće nedelje.

Međutim, automobilska industrija, najveći britanski izvozni sektor, zabrinuta je da bi tarife Svetske trgovinske organizacije od 10 odsto na automobile, i nove carinske kontrole i odlaganja, mogli ugroziti proizvodnju, u slučaju „tvrdog“ Bregzita 31. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.