„Tata Stil“ otpušta do 3.000 radnika u Evropi

AMSTERDAM/LONDON – Proizvođač čelika „Tata Stil“ planira da ukine do 3.000 radnih mesta u svojim pogonima širom Evrope, jer je taj sektor suočen sa viškom ponude, slabom tražnjom i visokim troškovima, saopšteno je iz kompanije.

Iz „Tata Stila“ poručuju da urgentno nastoje da poboljšaju performanse kroz povećanje prodaje proizvoda veće vrednosti, unapređenje efikasnosti i smanjenje troškova zapošljavanja, tako što će smanjiti broj zaposlenih za do 3.000 u svom evropskom poslovanju, prenosi agencija Rojters.

Oko dve trećine radnih mesta će, kako se predviđa, biti ugašeno u administraciji, saopšteno je iz kompanije.

Indijska kompanija „Tata Stil“, koja je u junu pokrenula program transformacije da bi ojačala svoje evropsko poslovanje, ima razvijenu proizvodnju čelika u Holandiji i Velsu, i rasprostranjeno poslovanje u još nekim evropskim zemljama.

Iz kompanije je saopšteno juče da neće biti zatvaranja pogona, ali da je cilj da se kompanija zaštiti od „ogromnog broja izazova“ sa kojima se suočava.

Proizvodnja čelika u Evropi je pod pritiskom međunarodne konkurencije i visokih troškova energije, što dovodi u opasnost veliki broj dobro plaćenih radnih mesta.

Evropski proizvođači čelika krive Kinu za višak ponude na tržištu, dok ta zemlja, najveći svetski proizvođač čelika, poručuje da je preduzela velike rezove u svojoj proizvodnji.

Britanija je prošle nedelje objavila da je kineski proizvođač čelika Đingje potpisao ugovor o kupovini čeličane Britiš Stil, nad kojom je u maju pokrenuta prinudna likvidacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.