U trendu

Telekom isplaćuje 4,1 mlrd RSD dividende, nastavlja rast

BEOGRAD – Telekom Srbija prošle godine ostvario je 4,2 milijarde dinara neto profita što je povećanje od 64 posto u odnosu na 2019. godinu, a u septembru će isplatiti dividendu akcionarima u iznosu od 4,1 milijardu dinara, rekao je danas generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić.

Gostujući na TV Prva, on je istakao da je dividenda koja će biti isplaćena državi kao većinskom, a i manjinskim akcionarima, duplo veća nego prethodne godine.

Ocenio je da je 2020. godina sa stanovišta profitabilnosti bila uspešna za Telekom Srbija jer je EBITD-a bila 49,4 milijarde.

„Ove godine čist profit će biti preko 10 milijardi dinara, tako da se vidi da naša kompanija raste, skoro da duplira profit svake sledeće godine“, rekao je Lučić.

On je rekao da je 1. jun veliki datum za Telekom Srbije jer 19 operatera koji su kupljeni i rade pod pod brendom Supernova ulaze u Telekom Srbije.

„Biće pod jednim pravnim licem, što će dovesti do značajnije racionalizacije troškova“, rekao je Lučić.

Najavio je i da će korisnici Supernove od 15. juna moći da imaju i novi mobilni paket – Supernova boks paket.

Telekom Srbije je prošle godine uprkos pandemiji povećao prihode za 4,4 posto, odnosno pet milijardi dinara, i tako ostvario odličan rezultat, rekao je Llučić.

Dodao je da su prihodi povećani i da su iznosili 138 milijardi dinara, čemu su najviše doprineli rast prihoda multimedije od 22 posto i interneta od 13 posto a da su prihodi od rominga bili niži zbog pandemije.

„Činjenica da sve ono što smo pričali prilikom promene strategije 2018. godine da će internet i multimedija biti nosioci prihoda, i da oni mogu da kompenzuju i neke druge prihode koji padaju, da se to i ostvaruje“, rekao je Lučić.

Naveo je da su prihodi povećani iako ljudi tokom pandemije, a pogotovu tokom vanrednog stanja nisu baš mnogo jurili nove usluge.

„Imali smo jedno zaustavljanje priliva novih korisnika od tri meseca, iako smo u kontinuiranom rastu. Ipak smo ostvarili godišnji rast multimedije od 22 posto“, rekao je Lučić.

Lučić je istakao da će vrednost Telekoma Srbija od četiri milijarde evra najavljivana za 2023. godinu biti ostvarena godinu dana ranije.

„Mogu tvrditi da će to biti već sledeće godine. Jer nama je rast prihoda očigledan, i biće svake godine. A ove godine prihod i svi profiti imaće veći rast nego prošle godine. A postoji veliki prostor za optimizaciju troškova“, kaže on.

Lučić je ocenio da je Telekom bio u pravu kada je akvizirao manje profitabilne kompanije koje su bile stabilne i tako ukrupnio tržište, povećao prihode i profitabilnost u buduczhnosti.

“ U telekomunikacijama period razvoja je brz. Vidi se se posle tri godine ko je bio u pravu. Uzeli smo ih investicionim kreditom. Izdali smo i 200 miliona evra korporativnih obveznice. Sada smo sa korporativnim obveznicama plus dugom prema bankama u investicionom smo proseku zaduženost“, rekao je on.

Ocenio je da je Telekom uspeo da postane lider u svim zemljama, da je toj kompaniji prihod porastao, a da će deo neto duga da pada, jer više nema toliko investicionih troškova.

O ugovoru sa Telenorom Lučić je rekao da je to standardni ugovor u kome se optika rentira konkurenciji.

„Ne moraju da grade svoju. Obostrani je interes, a i standard u 19 evropskih zemalja, a negde je i regulatorna obaveza. Otvoreni smo i za druge potencijalne igrače na internet tržištu da im iznajmimo optiku i tako ostvarimo veći prihod“, rekao je Lučić.

Lučić je istakao da Telekom tri godine napada direktno konkurencija, preko njihovih kanala, jer imaju strah za gubitak monopolisitičkog – kartelskog položaja koji su imali do 2018. godine.

Objašnjava da se tada radilo preko udruženja kablovskih operatera koji nisu sebe napadali, a držali su preko 80 posto tržišta.

“ 2018. godine Telekom je doživeo da u četiri najveća grada ima tržišno učešće manje od jedan posto, a takvo urušavanje nacionalnog operatera je retko viđeno u svetu“, rekao je Lučić.

Dodao je da je taj trend sada promenje i da je Telekom sada broj jedan, te da je za tri godine rešeno ono što je bilo zastoj tokom više godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.