Telekom: Ne spajamo se s Telenorom,sarađujemo po zakonu

BEOGRAD – Kompanija Telekom Srbija saopštila je danas da se ne spaja sa kompanijom Telenor, već da je reč o redovnoj ugovornoj saradnji koja je, kako navode, u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom.

Navode da tim saopštenjem žele jasnije da informišu korisnike i javnost i da otkolone mogućnost za bilo kakva pogrešna tumačenja u vezi sa potencijalnom saradnjom sa Telekomom.

„Telekom Srbija namerava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru. Time se značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. Ovakva saradnja donela bi brojne pogodnosti korisnicima i pospešila konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji, što je osnovna namera obe kompanije“, navodi se u saopštenju Telekoma.

Ističu da je bakarna telekomunikaciona infrastruktura Telekoma Srbija već liberalizovana i koristi je više operatora, uključujući i SBB, a ovo je, dodaju, početak liberalizacije optičke infrastrukture, što je, naglašavaju, raširena praksa u Evropi.

„Ovo nije ekskluzivna ugovorna saradnja. Telenor je samo prva kompanija sa kojom nameravamo da imamo ovakvu vrstu saradnje“, navodi se u saopštenju.

Telenor će, dodaju, biti u prilici da pored optike od Telekoma kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje.

Navode da je sve što je predloženo u skladu sa Zakonom i najboljom evropskom praksom i da je blagovremeno prijavljeno i podložno proveri i konačnoj oceni nadležnih regulatora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.