U trendu

Telenor će za 5G mrežu koristiti i opremu Huaveja

BRISEL – Norveški Telenor saopštio je danas da će opremu Huaveja koristiti za razvoj i nadogradnju 5G mreže, kao i za održavanje postojeće 4G mreže.

Telenor je nešto ranije saopštio da je odabrao švedsku kompaniju „Erikson“ kao ključnog provajdera tehnologije za svoju telekomunikacionu mrežu pete generacije (5G RAN) u Norveškoj.

„Mi ćemo, međutim, sarađivati i s Huavejem radi održavanja 4G mreže i poboljšanja 5G mreže u nekim oblastima Norveške“, navela je Hane Knudsen, potpredsednica za komunikacije Telenora, prenosi Rojters.

Kako je saopštio Telenor, „Erikson“ će modernizovati i izgraditi 5G radio pristupnu mrežu (RAN) Telenora. Modernizacija će trajati četiri-pet godina. Zato će Telenor koristiti opremu od postojećeg RAN dobavljača Huaveja za održavanje 4G mreže i nadogradiće je na 5G pokrivenost u odabranim oblastima Norveške.

Telenor, pod kontrolom države, najveći je norveški telekomunikacioni operater, a aktivan je i u ostatku nordijskog regiona, kao i u pet azijskih zemalja, opslužujući oko 183 miliona klijenata.

(Tanjug)