U trendu

Temelji Pošte Srbije postavljeni pre više od 200 godina

Stručna delegacija Pošte Srbije posetila je danas Veliki Borak, naselje u opštini Barajevo gde je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813) ustanovljena prva poštanska služba na teritoriji Srbije.

Prema dostupnim istorijskim podacima smatra se da je kuća Milovanovića u Velikom Borku bila prvo poštansko zdanje korišćeno za potrebe organizovanog prenosa pošiljaka, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

Istorijski izvori navode da je Skupština, koja je održana u Borku 1805. godine u prisustvu svih narodnih starešina, izmedju ostalog raspravljala i o zavodjenju i uredjenju pošta, što je uspostavilo temelje organizovane poštanske službe.

„Ovi istorijski podaci bacaju potpuno novo svetlo na istoriju poštanskog saobraćaja u Srbiji, koja se trenutno vezuje za 1840. godinu kada je otvaranjem prve pošte u Beogradu, počeo s radom javni poštanski saobraćaj u Srbiji nakon oslobadjanja od turske vlasti“, rekao je u Velikom Borku vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević.

Dodao je da, imajući u vidu da je do danas pošta ostala stub komunikacija i simbol povezanosti medju ljudima, ali i stub povezivanja gradjana, poslovanja i države Srbije sa svetom, žele da utvrde tačne istorijske činjenice i time dodatno osvetle istorijski značaj poštanske delatnosti za razvoj srpskog društva.

Pored kuće Milovanovića u Velikom Borku, tokom Prvog srpskog ustanka, kao prvi zvanični začeci poštanskog saobraćaja u Srbiji, korišćene su turske menzulane pod kontrolom ustanika, preko kojih se odvijala komunikacija medju ustanicima, kao i prenos pisama sa Srbima van Srbije (u Austriji i Trstu), sa Crnom Gorom, trgovcima od kojih su nabavljali oružje i hranu, a obavljan je i veliki prenos diplomatskih pisama sa Turskom, Austrijom i Rusijom, navela je Pošta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar