U trendu

Tender za privatizaciju Luke Novi Sad u septembru

BEOGRAD – Tender za privatizaciju Luke Novi Sad trebalo bi da bude objavljen u septembru, a za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države, a država je spremna za značajna ulaganja u vodni saobraćaj uopšte.

„Završavamo rad na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se sprovela privatizacija, u skladu sa propisima Srbije, neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Republike Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura – kranovi, zgrade, magacini i slično“, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Privatizacijom će, kako je kazao, biti obezbeđeno više od 15 miliona evra investicionog ulaganja u razvoj Luke: izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije.

To će ubrzati njen rad, jer Luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

„Zastarela mehanizacija, neefikasnost i sporost luke je nešto što je trenutno ‘ubija’ na tržištu. I privatizacija i novi investicioni kapital treba da omoguće brži razvoj luke“, napominje Kovačević.

Sproveden je, dodaje, postupak izdvajanja dela imovine i prenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizaciona dokumentacija.

„Očekujemo da ćemo u septembru imati raspisan tender za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo ogroman interes za tu luku i to najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa“, kazao je on.

Neke od tih kompanija su, prema njegovim rečima, Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona.

Takođe, veliki broj drugih poznatih kompanija je već poslao pismo o namerama.

Kovačević je najavio da će sledeće godine početi i izgradnja terminala za rasute i generalne terete u Luci Smederevo, za koju se trenutno radi projekat.

„Do kraja godine imaćemo usvojenu celu tehničku dokumetaciju i nakon toga ući u teder za izbor izvođača radova i nadzor. Očekujemo zaključenje ugovora i početak radova u novembru naredne godine, a rok za završetak je dve godine. Do 2021. imaćemo terminal u Smederevu na više od 60 hektara, koji treba da obezbedi pretovar više od pet miliona tona tereta godišnje“.

Procenjena vrednost cele Luke Smederevo je 93 miliona evra, od čega je 42 miliona vrednost lučke infrastrukture.

Srbija ima obavezu da izgradi lučku infrastrukturu, pa će 50 odsto sredstva biti iz budžeta, a za drugu polovinu se već vode pregovori sa Evropskom investicionom bankom o zaključenju tzv. Okvirnog zajma za razvoj rečne i transportne infrastrkture, kaže Kovačević.

Ove godine će biti izabran i izvođača radova u okviru projekta rekonstrukcije brodske prevodnice Đerdap 1, čija je vrednost 28,5 miliona evra, koji će sufinansirati Evropska komisija grantom od 12 miliona evra.

„Taj projekat je od ogromnog značaja, ne samo za Srbju već i plovidbu u čitavoj Evropi. To je infrastrukturna kičma Dunava i ako ta prevodnica stane kompletan saobraćaj na Dunavu u Evropi će stati. Sa EIB-om smo ispregovarali da ostatak od 17 miliona evra bude obezbeđen iz zajma. Tenderski postupak za izbor izvođača radova i nadzor je u toku“.

U decembru se očekuje zaključenje ugovora, a nakon toga će izvođač radova imati šest meseci da pripemi preostali deo tehničke dokumentacije i u avgustu naredne godine biće zatvorena brodska prevodnica zbog početka radova.

Kovačević navodi da će radovi biti gotovi do septembra 2020. godine.

Ministarstvo će ove godine realizovati i projekat ‘AtoN’ u okviru kojeg će biti uvedena najmodernija navigaciona signalizacija na Dunavu.

„Uvodimo IT u upravljanje bezbednošću na vodnim putevima. Već imamo rečne informacione servise, a Atoni su njihova nadogradnja i njima će biti uvedeno elektronsko obeležavanje plovnog puta. Na sadašnji sistem navigacionih bova stavićemo GPS transpondere, koji će biti vidljivi u svim uslovima plovidbe i brodovi će na srpskom delu Dunava moći da plove i kada je magla, noć i slično“, rekao je pomoćnik ministra.

Taj projekat će biti završen do kraja godine.

Takođe, predviđeno je i uvođenje hidro-meteo stanica naredne godine, koje će davati tačne podatke o visini talasa, brzini vode, vidljivosti i slično. Podatke će moći da koriste zapovednicima brodova.

Kovačević je najavio i da će u prvoj polovini septembra početi radovi na otklanjanju šest kritičnih tačaka na našem toku Dunava, koji će biti završeni do kraja 2020.

Nakon toga će čitav sektor Dunava u Srbiji ispunjavati najstrožije međunarodne standarde, a to znači da nećemo imati obustave plovidbe na našoj teritoriji ni u uslovima izuzetno niskog vodostaja.

Šest kritičnih tačaka za plovibu se nalaze između Beogada i Bačke Palanke i to su: Futog, Susek, Arankina Ada, Beška, Čortanovci i Preliv.

Svi ti projekti će omogućiti dodatni rast obima prevoza robe Dunavom.

Srbija je 2017. prevezla Dunavom 10,5 miliona tona robe i očekuje se da će nakon svih tih projekata transport biti povećan na skoro 15 miliona tona, a od tog broja bi skoro devet miliona tona trebalo da bude pretovareno u srpskim lukama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.