U trendu

„Tesla“ više nego udvostručio prodaju u Kini uprkos koroni

MOSKVA – Kompanija „Tesla“ je ostvarila u 2020. skoro petinu svog godišnjeg prihoda u Kini zahvaljujući snažnom povećanju prodaje, ali se sada suočava sa povećanim nadzorom regulatora na najvećem svetskom auto tržištu zbog problema s kvalitetom vozila.

„Teslina“ prodaja električnih automobila u Kini porasla je na 6,66 milijardi dolara prošle godine u odnosu na 2,97 milijardi dolara 2019, prema podacima iz detaljnog finansijskog izveštaja kompanije, prenosi Raša tudej.

Prodaja u Kini činila je oko 21 odsto ukupnih prihoda kompanije vrednih 31,54 milijarde dolara, tako da je azijski ekonomski drugo najveće „Teslino“ tržiste posle SAD-a.

U Sjedinjenim Državama, kompanija u vlasništvu milijardera Ilona Maska, zabeležila je rast prodaje na 15,21 milijarde dolara prošle godine sa 12,65 milijardi 2019. godine. Ova kompanija je krenula sa isporukom električnih automobila proizvedenih u njenoj Gigafabrici u Šangaju 2019. godine, u nastojanju da pojača svoje prisustvo na tom unosnom tržištu usred eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.

Kineska vlada je pružila podršku „Teslinoj“ fabrici, koja je postala prva automobilska kompanija u potpuno stranom vlasništvu u Kini, pri čemu su državne olakšice uključile čak i oslobađanje „Tesle“ od 10-procentnog poreza na promet do kraja 2023.

Međutim, proizvođač električnih automobila se sada suočava sa pretnjama kineskih regulatora zbog niza prijavljenih problema s kvalitetom vozila, pošto su se potrošači žalili na izbijanje požara na baterijama, iznenadna nekonrtolisana ubrzanja vozila i kvarove sa bežičnim ažuriranjem softvera.

Kao odgovor na upozorenja regulatornih organa da se pridržava kineskih zakona i osigura kvalitet i bezbednost svojih proizvoda, „Tesla“ je poručio da prihvata smernice i obećao da će istražiti probleme na koje su se žalili kupci.

Uprkos „Teslinim“ odličnim rezultatima u Kini prošle godine, prodaja na tom tržištu je na početku 2021. krenula silaznom putanjom, pri čemu je u januaru prodato manje od 15.500 vozila u poređenju sa preko 23.800 u decembru, prema podacima kineskog Udruženja trgovaca putničkim automobilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar