U trendu

Tesla zabava zbog nemačke fabrike za koju se čeka dozvola

BERLIN – Obožavatelji automobila Tesla okupili su se danas u Nemačkoj, na prostoru nove fabrike ovog proizvođača u Grinhajdu, blizu Berlina, na lokalnom festivalu koji je izvršni direktor Elon Mask priredio kako bi obeležio njeno skoro otvaranje.

Za današnji mužički festival na kome se očekuje i Maskovo prisustvo, pušteno je 9.000 ulaznica, a prioritet su imali stanovnici nemačke pokrajine Brandenburg, prenosi Rojters.

„Giga Berlin-Brandenburg zabava danas!“ tvitovao je Mask na nemačkom nedugo nakon početka događaja, a zatim se našalio sa jednim pratiocem na Tviteru koji je odgovorio da popravi svoj nemački.

Mask se nada da će u narednim nedeljama dobiti zeleno svetlo nemačkih vlasti za početak proizvodnje u ovoj fabrici, za koju se planira da u punom kapacitetu proizvodi 500.000 električnih vozila na baterije (BEV) godišnje, što je više nego dvostruko od ukupne proizvodnje takvih vozila u Nemačkoj tokom 2020.

Iako je kompanija Tesla poručila da će ova investicija značajno približiti Nemačku postizanju ciljeva u oblasti elektirčne mobilnosti, neke lokalne i ekološke organizacije nisu zadovoljne Maskovim pristupom, za koji navode da je suprotan nemačkoj poslovnoj kulturi.

Javna rasprava, koja je pokrenuta zbog zabrinutosti u vezi sa Teslinom fabrikom treba da se okonča 14. oktobra, nakon čega će ministarstvo životne sredine odlučiti da li će izdati dozvolu za njen rad, a ministar ekonomije Brandenburga Jerg Štajnbah saopštio je da su šanse za odobrenje povećane na 95 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.