U trendu

Teslina gigafabrika u Šangaju isporučila više od 75.000 vozila u aprilu

Teslina fabrika u Šangaju isporučila je u aprilu 75.842 vozila, pokazuju podaci Kineskog udruženja za putnička vozila (CPCA).

Fabrika te kompanije u Šangaju isporučila je 710.000 vozila 2022. godine, što je povećanje od 48 odsto u odnosu na 2021, prenosi Sinhua.

Do početka maja, kompanija je postavila više od 1.600 stanica za punjenje, više od 10.000 punjača i preko 700 odredišnih stanica za punjenje u kopnenom delu Kine.

Osnovana 2019. godine, gigafabrika Tesla u Šangaju je prva gigafabrika tog proizvođača automobila van Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Američki proizvođač automobila najavio je prošlog meseca da će izgraditi novu mega fabriku u Šangaju, koja će biti posvećena proizvodnji kompanijskog proizvoda za skladištenje energije Megapak (Megapack). Planirano je da nova fabrika počne da radi u trećem kvartalu ove godine i da počne proizvodnju u drugom kvartalu 2024. godine.

Prema Kineskom udruženju proizvođača automobila, Kina je najveće svetsko tržište za proizvodnju i prodaju novih energetskih vozila (NEV). Podaci CPCA pokazali su da je tokom prvog kvartala maloprodaja NEV-a skočila za 22,4 odsto na godišnjem nivou na 1,31 milion jedinica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.