U trendu

„Teslina“ prodaja vozila „made in Ćina“ skočila 275%

ŠANGAJ – Kompanija „Tesla“ je znatno povećala proizvodnju i izvoz elektičnih vozila proizvedenih u Kini i zabeležila prošlog meseca novi rekord svih vremena, prema podacima Kineskog udruženja industrije putničkih automobia (CPCA).

Ukupan obim prodaje „Teslinih“ vozila je u avgustu, kako prenosi Raša tudej, navodno porastao za 275 posto u odnosu na isti mesec prošle godine na 44.264 jedinica, uključujući 31.379 izvezenih automobila. U poređenju sa julom, prodaje je u avgustu bila veća za 29 procenata.

Istovremeno, kompanija je povećala prošlog meseca prodaju i na kineskom tržištu na 12.885 vozila u odnosu na 8.621 komada, koliko je prodato u julu. Relativno nizak nivo prodaje u Kini pripisuje se fokusiranosti kompanije na izvoz.

„Tesla“ je u julu predstavio jeftiniji model Y, kraćeg dometa, proizveden u Kini. Niža cena čini to vozilo podobnim za dobijanje državnih subvencija, što dodatno obara njegovu cenu na 42.600 dolara, tako da je za skoro 20 posto jeftiniji od modela Y dužeg dometa.

Ranije ove godine, „Tesla“ je najavio da će svoju giga-fabriku u Šangaju pretvoriti u vodeći automobilski izvozni centar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.