U trendu

Test samostalnosti bio prekretnica za status IT preduzetnika

BEOGRAD – Posle uvođenja testa samostalnosti, trećina IT preduzetnika ostala je u starom obliku poslovanja, nešto više od toga ih se zaposlilo u nekoj kompaniji, a ostali su osnovali DOO, rezultati su ankete Digitalne zajednice koju je objavio portal Startit.

Digitalna zajednica je anketu sprovodila od 7. do 17. aprila. Na anketu je odgovorilo 374 ispitanika, od toga 87,8 odsto iz IT delatnosti, dok su ostatak bili iz marketinga, HR-a, administracije i edukacija.

„Nezavisno od toga da li smatraju da su samostalni ili ne, ispitanici su se većinski odlučili da promene oblik poslovanja usled potencijalnog rizika”, navodi Digitalna zajednica, koja je formirana kada se u javnosti pokrenula prica o Testu samostalnisti i bila najglasniji kritičar takve odluke.

Dodaje se da su anketirani u komentarima davali do znanja da su nesigurni u sam proces kontrole testa samostalnosti.

Prema anketi, više od polovine ispitanika iskoristilo je olakšice koje je država ponudila prilikom promene oblika radnog angažovanja.

Da je test samostalnosti je uticao na smanjenje neto prihoda navelo je 57 odsto ispitanika, a 86 procenata njih ocenilo je da su se troškovi poslovanja povećali.

Svaki deseti od anketiranih je odlučio da poveća cenu rada ili pronađe posao u kompanijama s većim platama.

„Zaključak je da su se poreske obaveze ispitanika i pored olakšica povećale za 2,4 puta u odnosu na period kada su poslovali kao preduzetnici”, navodi Digitalna zajednica a prenosi Startit.

Polovina ispitanika koji su iskoristili olakšice smatra da bez njih ne bi bila konkurentna na svetskom tržištu, dok osam odsto ističe da bi im i bez olakšica bilo isplativo da posluju.

Ukupno 55 procenata od onih koji koriste olakšice smatra da bi ih trebalo produžiti.

Dok šestina ispitanika s olakšicama planira da nastavi poslovanje kao d.o.o i nakon njihovog isteka, nešto manji je broj onih koji bi nakon isteka olakšica ponovo registrovali preduzetničku delatnost i rizikovali pad testa samostalnosti.

Trećina njih planira da po isteku olakšica nastavi da posluje kao zaposleni, a ukoliko se situacija ne promeni, svaki deseti koji danas koristi olakšice, posle njihovog isteka rešenje vidi u odlasku iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.