U trendu

Tija: EU da se lati rešavanja tabua finansiranja deficita

MILANO – Poverenje investitora je ključno za održivost italijanskog duga od 2,3 hiljade milijardi evra, koji ograničava manevarski prostor Rima, izjavio je danas ministar ekonomije Đovani Trija.

Trija je, međutim, u obraćanju na konferenciji koju je organizovao rimski Luis s univerzitet, rekao da to ne znači da Italija nužno mora da se „juri“ za uravnoteženjem budžeta, prenosi Rojters.

On je ocenio da je vreme da se Evropska unija lati rešavanja „tabua monetarnog finansiranja“ državnih deficita, tako da se omogući da Evropska centralna banka finansira toliko potrebne javne investicije i podstiče rast.

„Italija mora da ozdravi… fiskalni prostor koji ne utvrđuju evropska pravila, već poverenje, što znači spremnost investitora da kupuju javni dug“, rekao je Trija.

„Takav fiskalni prostor zavisi od toga kako ćemo koristiti javnu potrošnju i od usmeravanja njene strukture ka investicijama… (ako to učinimo) verujem da takav fiskalni prostor može da raste i da ne bi morao nužno da se vezuje za mit o uravnoteženom budžetu“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.