Tirana: Sajam privrede obeležili dogovori srpskih i albanskih privrednika

TIRANA – Poslednji dan Međunarodnog sajma privrede u Tirani obeležili su dogovori srpskih privrednika sa albanskim i kompanijama iz regiona, značajan broj posetilaca, kao i intenzivni sastanci.

Nastup srpskih privrednika na sajmu u glavnom gradu Albanije organizovala je Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a učestvovale su 32 kompanije.

Predstavnici srpskih kompanija više su nego zadovoljni nastupom na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede, koji je jedna od najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Albaniji.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović istakao je da su utisci sa Međunarodnog privrednog sajma u Tirani veoma pozitivni.

„Ove godine smo imali veliki broj posetilaca što albanskih, što iz regiona, ali i iz Turske. Mnogi naši izlagači već su ugovorili saradnju s albanskim kompanijama tako da možemo biti veoma zadovoljni ovim nastupom u Tirani. Očekujemo da inicijativa Otvoreni Balkan potpuno uspostavi radno tržište, prvi rezultati su već postignuti kada je u pitanju razmena robe životinjskog i biljnog porekla, već imamo u prvih devet meseci ove godine značajno povećanje u razmeni kada su u pitanju ti proizvodi,“ kaže Radovanović.

Predsednik Trgovinsko industrijske komore Tirane Nikolin Jaka koji je posetio srpkse izlagače na sajmu, smatra da region treba da posveti više pažnje ekonomiji i privredi.

Vlasnik je jedne od najvećih mlekara u Albaniji, a u pregovorima je sa srpskim partnerima da svoje proizvode od kozjeg mleka izvozi u Srbiju.

Za Otvoreni Blakan kaže da komora kojom predsedava pozdravlja svaku inicijativu koja pospešuje trgovinu i nove poslovne mogućnosti, ali i da podržava Berlinski proces.

„Mi smo snažno za Berlinski proces koji ima u sebi sve regionalne ekonomske integracije i uklanjanje svake barijere za postizanje ekonomske integracije Zapadnog Balkana. Svaka druga struktura i svako drugo ime koje služi Berlinskom procesu u njegovoj pozitivnosti je dobrodošlo privatnom preduzetništvu. Za nas je značajno da dobro upoznamo jedni druge, da uklonimo barijere, počev od onih birokratskih barijera do barijera u mišljenju naših građana, ali je isto tako važno i da se vratimo potrošacima naših proizvoda,“ reko je Jaka za Kosovo onlajn.

Na nacionalnom štandu Srbije prvi put su se predstavile članice „INVEJ Grupe“ kojoj pripada i kompanija Rubin, najveći proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u zemlji.

Direktor Rubina Zoran Bekrić za Kosovo onlajn kaže da je tokom tri dana sajma bilo izuzetno interesovanje za Rubinove proizvode, pogotovu prepečenicu i vinjak.

Značajne kontakte imali su i predstavnici Albusa iz Novog Sada, kompanije za prozivodnju kućne hemije, a generalni direktor Aleksandar Jerić rezultate nastupa očekuje u narednom periodu.

Ovogogodišnji 18. nastup srpskih kompanija na privrednom sajmu u Tirani bio je prilika da se sastanu i dugogodišnji partneri kako bi razgovarali o unapređenju postojeće saradnje.

Kompanija „Tehnomarket“ iz Pančeva na ovdašnjem tržištu prisutna je već pet godina, s albanskim partnerom radila je na izgradnji nekoliko poslovno stambenih objekata po kojima je Tirana postala prepoznatljiva „Alban Tower“ i „Park Gate“.

„Ova četiri dana na sajmu su za nas veoma bitna zato što smo imali prilike da se susretnemo sa starim partnerima, ali i da otvorimo neka pitanja u vezi sa novim projektima i učešćem u njima sa aspekta ponude Tehnomarketa albanskom tržištu. Ono što nam je Privredna komora pružila to je da budemo prepoznati kao firma koja se bavi građevinom,“ naglašava direktor prodaje u „Tehnomarketu“ Vesna Čvoro.

Tokom 2021. godine 1.113 privrednih subjekata poslovalo je sa albanskim partnerima, spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije za devet meseci ove godine iznosila je 205,9 milion evra, što je za 18,2 miliona evra više nego u istom periodu ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.