U trendu

Tokom novembra pet manifestacija na Beogradskom sajmu

BEOGRAD – Pet tradicionalnih sajamskih manifestacija posvećenih energetici, ekologiji, vandrdnim situacijama i zaštiti na radu, kao i etno hrani i piću, zimskoj opremi i turizmu održaće se do kraja novembra na Sajmu u Beogradu, kako bi se izložile inovativne ideje i projekti iz ovih sektora, saopštili su iz Beogradskog sajma.

Od 23. do 25. novembra održavaju se tri sajamske manifestacije, a prva od njih je Međunarodni sajam energetike, koji je već duže od 15 godina najveći godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte, gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i
rudarstva.

Cilj ove manifestacije je povezivanje obaveza, potreba i mogućnosti u pogledu snabdevanja što je moguće kvalitetnijom i čistijom energijom, uz što manju štetu po ljude i okolinu.

Kljucna tematska vodilja ovogodišnje Energetike je „sačuvati postojeće i afirmisati obnovljive izvore energije“.

Pod zajedničkim sloganom „Snaga prirode“, u isto vreme i na istom mestu, održava se i 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa „EcoFair“.

Manifestacija je posvećena sistemu i mehanizmima zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na zelenu ekonomiju, industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom.

„EcoFair“ izlagački i konferencijski program obuhvataju sve segmente zaštite životne sredine: zemljište, vazduh, vodu, prirodne resurse, reciklažu, berze ekoloških usluga, lokalnu samoupravu, komunalnu opremu i nevladin sektor koji se bave zaštitom životne sredine.

Saopšteno je da su pokrovitelji Sajma energetike i Sajma ekologije Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine uz partnersku podršku Privredne komore Srbije.

Takođe, od 23. do 25. novembra održava se i 42. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu „112 Expo“, koji se bavi zaštitom od požara, poplava, zemljotresa, hemijskih akcidenata, povreda na radu, reagovanjem u vanrednim situacijama, bezbednošću i zdravljem na radu.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Na dan kad se zatvaraju prva tri Sajma, otvaraju se kapije sledeća dva, koji će trajati od 25. do 28. novembra.

Na 15. Sajmu etno hrane i pića biće predstavljeni nacionalni gastronomski specijaliteti i proizvodi karakteristicni za uža geografska područja, najcešće ručcne izrade i od organski gajenih sirovina.

Izlagači se predstavljaju posredstvom regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, lokalnih samouprava, udruženja proizvodača, ali i samostalno.

Osnovna poslovna ideja ove sajamske manifestacije je utemeljenje robne marke etno proizvoda i obezbeđivanje tržišnih, marketinških i institucionalnih uslova za brojne tradicionalne, autohtone i proizvode sa ovdašnjim geografskim poreklom.

Saopšteno je da se istovremeno održava i 35. „Expo-zim“, sajam zimske sportske opreme, koji već decenijama usrećuje ljubitelje zimskih sportova i turizma na jednom mestu.

Sajam pruža zainteresovanima da na jednom mestu pronađu sportsko-rekreativnu opremu, razmene ili servisiraju polovne rekvizite i obezbede povoljne turističke aranžmane.

Saopšteno je da će se manifestacije održati u skladu sa epidemiološkim merama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.