U trendu

Tomasevic: Svi vozaci kamiona iz SR presli iz Ukrajine u RUM

BEOGRAD – Svi vozači kamiona iz Srbije prešli su ukrajinsko-rumunsku granicu i uputili se ka Srbiji, izjavio je danas ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i dodao da su neki već stigli na odredište.

Tomašević je rekao da je sinoć ukrajinsko-rumunsku granicu prešlo 11 kamiona sa registarskim oznakama Srbije, a jutros dodatnih 26 kamiona.

„To praktično znači da su svi naši prevoznici odnosno vozači, prešli ukrajinsko-rumunsku granicu i uputili se ka Srbiji. To je ono što je najvažnije imajući u vidu da je taj zastoj jako dugo trajao, da su ušli u šesti dan i da su čekali na carinske procedure“, rekao je ambasador za TV Prva, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, ambasada u Bukureštu je apelovala juče na vozače kamiona da budu strpljivi imajući u vidu da carinska procedura neće ići onom brzinom koju mi očekujemo, a da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i drugi nadležni organi učinili sve da se taj zastoj okonča i da kamioni krenu.

Na pitanje da li je bilo problema i provokacija srpskih kamiondžija zbog robe koju su prevozili, ambasador je rekao da ne bi spekulisao o tome da li je u pitanju roba ruskog i beloruskog porekla, jer za to ne postoje dokazi.

„Mi formalno sa ukrajinske strane nikada nismo dobili takvu informaciju, ali ono što je sigurno jeste da se nakon više dana zastoja stvara određena nervoza, a ono što takođe moramo da razumemo jeste da je ratno stanje u Ukrajini i da su granični prelazi bili okupirani i prijemom humanitarne pomoći, tu je bilo i civila i da verovatno nije bilo ni dovoljno ljudstva. Ne bih ulazio u razloge zašto je to dugo trajalo. Neki od mogućih razloga sam naveo“, rekao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, predstavnici naše ambasade su sve vreme bili u komunikaciji sa vozačima i Republika Srbija, kao i naša predstavništva, bila je spremna da se razmotre i alternativni načini pomoći vozačima kamiona da se ta kriza dalje prolongirala.

„Ovo je najbolji scenario gde su i oni, kao i roba koju prevoze, nastavili dalje put ka Srbiji. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u ovom procesu“, naveo je Tomašević.

Na pitanje o trenutnoj situaciji u Rumuniji u vezi sa izbeglicama iz Ukrajine, Tomašević je rekao da je Rumunija spremno dočekala talas izbeglica, čiji je broj još pre dva dana premašio 100.000.

„U ovom trenutku mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo koji broj se zadržao, jer je to proces koji je u toku, ali svakako je Rumunija u stanju da prihvati više desetina hiljada izbeglica iz Ukrajine i da ih na neko vreme smesti na svojoj teritoriji. Mi ćemo pratiti situaciju iz dana u dan, nadamo se da će se taj talas izbeglica što pre zaustaviti i da će se smiriti situacija na terenu“, kazao je ambasador Tomašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar