Toranj na Sljemenu dat u zakup na 15 godina, otvara se za javnost

ZAGREB – Toranj na zagrebačkom Sljemenu dat je u zakup na 15 godina, čime bi građanima i turistima ponovo mogao da bude omogućen pristup toj atrakciji sa atraktivnim pogledom, saopštilo je danas preduzeće Odašiljača i veza (OiV).

Kako se navodi, firma ćerka OiV-a, OIV Towers Com potpisala je ugovor kojim daje u zakup poslovni prostor dela tornja na Sljemenu na 15 godina, čime se otvara mogućnost obavljanja turističke delatnosti u tom prostoru.

Napominjući da zbog pravila u ugovoru trenutno ne mogu da navedu ko je zakupac niti koliko će iznositi zakupnina i kada će prostor biti otvoren, iz OiV-a kažu da su zakupca našli putem tendera i podsećaju da su dugo pokušavali da tom prostoru vrate komercijalnu ulogu, prenosi SeeBiz.

Podsećaju da je Sljemenski toranj jedan od simbola Zagreba, zaštitni znak Medvednice i najviša tačka iznad glavnog grada Hrvatske, s čijeg se vidikovca pruža panoramski pogled na ceo grad i Hrvatsko zagorje sve do slovenskih Alpa.

Toranj Sljeme izgrađen je 1976. godine, a uz osnovnu funkciju odašiljanja televizijskih i radijskih signala, tokom kraćeg perioda 1980-ih bio je otvoren i za javnost.

Kako je razvoj tehnologije doneo i smanjenje obima potrebne tehnološke opreme i potrebe za prostorom, objekt je od januara 2020. automatizovan, a pojedini delovi tornja su prenamenjeni i pokrenuta je energetska obnova i obnova armirano-betonske konstrukcije.

Time su zadovoljeni preduslovi za mogućnost monetizacije neiskorištenog dela prostora koji više nisu potrebni OIV-u za obavljanje osnovne delatnosti, zbog čega su i osnovali OIV Towers Com d.o.o.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.