U trendu

Tramp: Još nema dogovora s Meksikom koji bi stopirao tarife

VAŠHINGTON – Predsednik SAD-a Donald Tramp smatra da u pregovorima američkih i meksičkih zvaničnika „nije ostvaren dovoljan napredak“ da spreči uvođenje tarifa od pet odsto na celokupan uvoz robe iz Meksika, izveštava agencija AP.

Tramp je zapretio Meksiku uvođenjem carina kako bi prisilio južnog suseda da zaustavi „reku migranata“ iz Centralne Amerike koji su preplavili južnu granicu Amerike.

Pregovori između zvaničnika dve zemlje treba da se nastave danas u Vašingtonu.

Ilustrujući obim problema na meksičko-američkoj granici, Ministarstvo državne bezbednosti je objavilo, pozivajući se na izveštaje američkih graničnih patrola, da su hapšenja migranata koji nezakonito prelaze granicu dostigla u maju najviši nivo u više od jedne decenije.

Samo u tom mesecu zabeležno je 132.887 hapšenja, pri čemu je uhapšeno rekordnih 84.542 odraslih i dece koji su bili zajedno, 36.838 odraslih pojedinaca i 11.507 dece koja su putovala sama.

Tramp je, ponavljajući svoju pretnju uvoznim tarifama na svu meksičku robu, tvitovao iz Irske da će se razgovori u Vašingtonu nastaviti „pri čemu treba imati na umu da će, ako se ne postigne sporazum, tarife od pet odsto početi da se primenjuju u ponedeljak, uz mesečna povećanja kako je to predviđeno rasporedom“, dok ne dostignu 25 procenata.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard izjavio je da su razgovori u Beloj kući, u kojima učestvuju državni sekretar Majk Pompeo, potpredsednik SAD-a Majk Pens i drugi američki zvaničnici, fokusirani na imigraciju, a ne na tarife.

„Mi smo optimistični“, rekao je on na konferenciji za medije u ambasadi Meksika u SAD.

U međuvremenu, republikanci u Kongresu prete da će ući u klinč sa Trampom, upozoravajući Belu kuću da su spremni da se suprotstave predsedniku kako bi blokirali tarife, koje će, smatraju, američkim potrošačima povećati troškove, naštetiti ekonomiji i ugroziti očekivani trgovinski sporazum između SAD i Meksika i Kanade.

Vladini zvaničnici u Vašingtonu kažu da Meksiko može da spreči tarife tako što će obezbediti svoju južnu granicu sa Gvatemalom, razbiti kriminalne krijumčarske organizacije i pristupiti „sporazumu za bezbednost treće zemlje“, koji će otežati onima koji ulaze u Meksiko iz drugih zemalja da traže azil u SAD, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.