U trendu

Tramp najavio da će podići carine na kinesku robu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će sa 10 na 25 odsto podići carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, jer pregovori o američko-kineskom trgovinskom sporazumu previše sporo napreduju.

„Pregovori o trgovinskom sporazumu s Kinom se nastavljaju, ali previše sporo, pošto oni pokušavaju da pregovaraju ispočetka. Ne“, naveo je Tramp na Tviteru i dodao da će carine sa 10 na 25 odsto podići u petak.

On je naveo i da će na kinesku robu vrednu 325 milijardi dolara, za koju do sada nije bilo taksi, „uskoro“ uvesti carine od 25 odsto, prenosi Bi-Bi-Si.

Taj potez znatno povećava pritisak na Kinu, pošto je Tramp ranije ove godine odložio povećanja carina, navodeći pregovore kao razlog.

Trgovinski pregovori SAD i Kine treba da budu nastavljeni naredne nedelje, a kineski vicepremijer Liju He treba da dodje u Vašington.

Prethodna runda pregovora održana je u aprilu u Pekingu. Nju je američki ministar finansija Stiven Mnučin nazvao produktivnom.

SAD su do sada uvele carine u rasponu od 10 do 25 odsto na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara, optuživši Peking za različite nefer prakse u trgovini.

Kina je uzvratila uvodjenjem carina na američku robu vrednu 110 milijardi dolara, okrivivši SAD za započinjanje „najvećeg trgovinskog rata u ekonomskoj istoriji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar