Tramp: Nisam fan kriptovaluta, njihova vrednost jako oscilira

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp poručio je da „nije fan“ kriptovaluta i da će Fejsbuku možda biti potrebna bankarska dozvola ako ta kompanija želi da lansira sopstveni digitalni token, libru.

U seriji postova na Tviteru, Tramp je napisao da kriptovalute nisu novac i da „neregulisane kripto aktive mogu da olakšaju nezakonito ponašanje, uključujući trgovinu drogom i druge nezakonite aktivnosti“.

„Ako Fejsbuk i druge kompanije žele da postanu banke, one moraju da traže bankarsku dozvolu i da postanu deo svih bankarskih propisa“, naveo je on, a prenosi tv mreža CNBC.

Kriptovalute „nisu novac i njihova vrednost je vrlo nestabilna“, i zato bi „pouzdan“ američki dolar trebalo da bude „jedna jedina realna valuta u SAD“, poručio je američki predsednik.

„To je daleko najdominantnija valuta bilo gde u svetu, i uvek će tako ostati. Ona se zove američki dolar!“, napisao je Tramp.

Američki predsednik, međutim, nije jedini koji je kritikovao plan Fejsbuka da uvede sopstvenu kriptovalutu.

Predsednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed) DŽerom Pauel, francuski ministar finansija Bruno Le Mer i guverner Centralne banke Engleske Mark Karni, nalaze se među vladinim zvaničnicma i šefovima centralnih banaka koji su govorili protiv libre.

U Fejsbuku su odbili da komentarišu Trampove postove na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.