U trendu

Tramp: Sporazum sa Kinom moguć, u suprotnom uvodim tarife

VAŠINGTON – Predsednik SAD-a Donald Tramp smatra da postoji mogućnost da sa kineskim kolegom Si Đinpingom postigne trgovinski sporazum na samitu G20 u Osaki ovog vikenda, a ukoliko dogovora ne bude uvešće, kaže, dodatne tarife na preostali uvoz iz Kine.

„Uveo bih dodatne tarife, veoma zamašne dodatne tarife, ako nema uspeha, ako ne postignemo dogovor“, rekao je Tramp danas u intervjuu za tv mrežu Foks Biznis, dodajući da bi te carine mogle da iznose 10, a ne 25 odsto, prenosi agencija Rojters.

On je, međutim, ostavio otvorenom mogućnost da sa predsednikom Kine postigne dogovor na samitu G20 u Japanu, čime bi se izbegle dodatne carine.

Tramp je naveo da Kina zna šta SAD moraju da dobiju da bi do trgovinskog sporazuma došlo.

Prema njegovim rečima, američki i kineski zvanični su u poslednjih nekoliko dana imali komunikaciju vezano za sporazum o trgovini. Dodao je da je Kini više stalo do dogovora nego SAD-u i da je on zadovoljan trenutnim stanjem stvari.

Američki predsednik je poručio, takođe, da ukoliko Vašington ne bude mogao da postigne trgovinski sporazum sa Pekingom, planira da smanji poslovanje sa Kinom.

Na pitanje o kompanijama koje preseljavaju proizvodnju iz Kine u Vijetnam, odgovorio je da „Vijetnam tretira Sjedinjene Države čak gore od Kine“, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.