U trendu

Tramp: Tarife Kini bi mogle biti povećane za još 300 mlrd $

ŠENON – Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da bi tarife na uvoz kineske robe mogle biti povećane za još 300 milijardi dolara, ako bude potrebe.

“U našim razgovorima sa Kinom, mnogo zanimljivih stvari se događa. Videćemo šta će se desiti. Mogao bih da povećam tarife za još najmanje 300 milijardi dolara i uradiću to u pravom trenutku“, izjavio je Tramp novinarima, ne navodeći međutim koja roba bi se mogla naći na udaru tih tarifa, prenosi agencija Rojters.

„Ali, mislim da Kina želi da postigne dogovor i mislim da Meksiko očajnički želi da dođe do dogovora“, rekao je Tramp na irskom aerodromu Šenon uoči odlaska u Francusku gde će prisustvovati komemoraciji povodom Dana D.

Pregovori između Pekinga i Trampove administracije pogoršali su se početkom maja kada je došlo do povećanja američkih tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i zabrane američkim kompanijama da posluju s kineskim telekomunikacionim gigantom Huavejem.

Zvanični Peking je na to odgovorio tarifama na 60 milijardi dolara vredan uvoz američke robe i sa daleko oštrijim stavom prema zahtevima SAD.

U julu prošle godine, Tramp je naveo da je spreman da uvede tarife za svaki kineski proizvod koji se uvozi u SAD, ako se pojavi potreba.

„Spreman sam da uvedem tarife na kinesku robu u vrednosti do 500 milijardi dolara“, rekao je tada Tramp za CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.