U trendu

Trampove sankcije Iranu podigle globalne cene nafte

NJUJORK/LONDON – Globalne cene nafte su danas porasle, pri čemu se američka „laka“ nafta (WTI) približila nivou od 70 dolara za barel jer je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da obnovi sankcije Iranu uznemirila investitore.

Naftni fjučersi u NJujorku su danas ostali na gotovo istom nivou posle jučerašnjeg skoka od 0,8 odsto, prenosi agencija „Blumberg“.

Cena američke „lake“ nafte WTI za isporuku u septembru porasla je za pet centi na 69,06 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, nakon što je juče porasla za 52 centa na 69,01 dolar.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 52 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta „brent“ za dostavu u oktobru poskupela je za 24 centa na 73,99 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je juče porasla za 54 centa na 73,75 dolara.

SAD su rano jutros obnovile sankcije Iranu, koje se odnose na ograničavanje finansijskih transakcija u dolarima, na iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato, prenela je agencija AP. Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru.

Mada su očekivanja da će pasti zalihe nafte u SAD tokom leta i strah od nižeg iranskog izvoza doprineli skoku cena „crnog zlata“, zabrinutost vezana za trgovinski rat između Kine i SAD i njegovih mogućih negativnih posledica po potrošnju, učinili su da taj skok ipak ostane ograničen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar