U trendu

Transbalkanski koridor za kvalitetniju struju i manje gubitk

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je izgradnja Transbalkanskog koridora važna za Srbiju, jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke i povezati našu zemlju sa regionom.

Nakon potpisivanja Sporazuma o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac-Bajina Bašta u okviru Transbalkanskog koridora, Mihajlović je rekla da je ukupna vrednost tog koridora 157 miliona evra, a da će biti dug 321 kilometar.

Danas je za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta obezbeđen grant od 12,5 miliona evra, a Mihajlović ističe da će dužina te deonice biti 109 kilometara, a njena ukupna vrednost je 60 miliona evra.

Mihajlović je navela da je u okviru Transbalkanskog koridora završena jedna od deonica koja povezuje Srbiju i Rumuniju, da su u toku radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva i izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o investicionim sredstvima za još jednu deonicu Transbalkanskog koridora od Bajine Bašte do granice sa BiH i Crnom Gorom.

“Transbalkanski koridor omogući će ono što je negde i naša vizija, a to je da budemo tranzitni koridor i u energetici, ne samo u saobraćaju”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da naša visokonaponska mreža mora da bude najbolja i da bude na 400kw, ali i da naše trafostanice moraju da budu nove ili dodatno opremljene.

Mihajlović je zahvalila Vladi Nemačke i Nemačkoj razvojnoj banci (KfW) na saradnji u mnogim projektima i dodala da je vrednost projekata koje Srbija radi sa KfW bankom vredni 830 miliona evra.

Takođe, zahvalila je Evropskoj uniji na partnerskom radu i na grantu za jednu od deonica za Transbalkanski koridor.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da Nemačka više od 20 godina u sklopu bilateralne saradnje sa Srbijom radi na razvojnim projektima i dodao da je tokom tih godina uložila oko dve milijarede evra u brojne projekte.

Dodao je da je oko 800 miliona evra uložoženo samo u oblasti energetike i istakao da je za Nemačku ta oblast od velikog značaja.

Pre svega je, kaže, fokusirana na snabdevanje električnom energijom, bezbedosti elektromreže, a sada i na ulaganje u projekte koje koriste energiju iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

„Današnje potpisivanje ugovora se odnosi na važan projekat, važna za regionalnu saradnju, radi se o prenosnom sistemu i rehabilitaciji ove deonice, kako bi prenos energije bio još efikasniji“, rekao je Šib.

Transbalkanskim koridorom će se, dodaje, region približiti celoj EU.

Šef operacije Delegacije EU Ingve Engstroem kaže da je Transbalkanski koridor veoma važan za energetsku distribuciju regiona i Srbije.

Engstroem ističe da Evropska unija ima poseban investicioni okvir za Zapadni Balkan iz kojeg se finansiraju projekti koji se snabdevaju iz tri izvora – zemlja članica, budžet EU i banaka.

Do sada je, kaže, iz tog okvira Srbija bespovratno dobila 220 miliona evra, u kreditima 4,2 milijarde evra, što je ukupno 5,5 milijardi evra.

Direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić kaže da su EMS i Srbija donacijom današnjih sredstava za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta korak bliže ukupnoj realizaiciji Transbalkanskog koridora.

Dodaje da je time Srbija bliže i do učvršćivanja svoje pozicije kao regionalnog lidera na polju energetike.

Zahvalila je evropskim partnerima za podršku kroz donacije i povoljne kreditne linije na tom projektu i što prepoznaju značaj Transbalkanskog koridora za region i Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar