U trendu

Transformacija automobilske industrije dešava se u Srbiji

KAĆ – Kontinental automotiv Srbija je uspeo da Srbiju i Novi Sad visoko pozicionira na mapi visokotehnoloških proizvodnih lokacija Kontinentala, izjavio je direktor fabrike u Novom Sadu Lićijan Marđineanu da proslavi završetka prve faze radova na novom proizvodnom pogonu u Kaću.

„Naši kupci su već počeli da prepoznaju kapacitet koje imamo i mogu ponosno da kažem da hiljade vozila širom sveta imaju instrument table proizvedene ovde u Srbiiji“, rekao je Marđineanu.

Generalni direktor Kontinental automotive Srbije Saša Ćoringa rekao je da Kontinental samo nekoliko meseci od otvaranja svoje prve fabrike u Novom Sadu ponovo predstavlja nešto izuzetno i od još veće važnosti za kompaniju, ali i celokupnu tranformaciju autoindustrije.

„Automobilska industrija prolazi kroz duboku i brzu transformaciju. Mobilnost budućnosti će izgledati poptuno drugačije. Kako bi se smanjilo zagađenje, povećala bezbednosti i komfor i optimizovalo vreme trajanja vožnje, vozila će biti električna, potpuno povezana i autonomna. Srećan sam što je Kontineental izabrao baš Srbiju i Novi Sad kao jednu od najvažnijih lokacija gde će se ova transformacija desiti“, rekao je Ćoringa.

Podsetio je da je Kontinental pre četiri godine otvorio inovativno-razvojni centar u kome 700 inženjera razvija inovativne sisteme kao što su pristup vozilu preko mobilnih telefiina, sisteme za visokoautonomnu vožnju i druge tehnologije.

„Danas ulazimo u novu, višu fazu radova na izgradnji naše nove fabrije što je još jedan dokaz da Kontinental nastavlja da doprinosi promeni kompletne structure srpske ekonomije u prvacu isporuke inovativnih tehnologija za ceo svet, rasta izvoza, stvaranja mreže lokalnih dobavljač i motivisanja stručnih ljudi da svoju budućnost grade u zemlji u kojoj žive i koju vole“, naglasio je Ćoringa.

Direktor Koninentalove poslovne jedinice „Human maćine interface“, Frank Rabe ocenio je da je od prvih koraka kompanije u Srbiji do danas pređen put istinskog napretka.

„Ono što se ovde dešava je neverovatna doprinos našoj transformaciji i uspešnoj budućnosti kompanije na globalnom nivou. Ali još sam zadovoljniji kada vidim da koraci koje preduzimamo doprinose razvoju privrede Srbije“, rekao je Rabe.

On je naglasio da je iskustvo Kontinetala sa radom u Srbiji izuzetno i da je doprinos poslovnih delova Kontinentala u Srbiji ukupnom poslovnju kompanije veoma važan.

Ambasador Nemačcke Tomas Šib ocenio je da je završetak prve faze izgradnje nove fabrike Kontinentala impresivan događaj koji predstavlja primer izvanrednih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije, čak i u uslovima pandemije.

„Drago mi je što mogu da kažem da su bilateralni odnosi Nemacke i Srbije vrlo dobri i bliski. Od samog otvaranja Kontinentalove fabrike u martu kancelarka Angela Merkel i drugi zvaničnici su bili tu da podrže ovaj događaj u Srbiji“, rekao je Šib.

On je rekao da će fokus nove Vlade Nemačke biti na proizvodnji i inovacijama, što se poklapa sa Kontinetalovim projektima u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.